Oeganda Tanzania Droomreis in 14 dagen

Dag 01: Brussel of Amsterdam vlucht naar Entebbe

Het is zover, vandaag vertrekt u op safari reis naar Oeganda & Tanzania.

U vliegt naar Entebbe in Oeganda,waar u in de avond toekomt. Op de luchthaven aangekomen wordt u verwelkomt door uw gids/chauffeur en naar uw eerste lodge gebracht. 

Dag 02: Entebbe / Kampala - Lake Mburo NP (game drive)
Na het ontbijt pikt uw Engelssprekende gids/chauffeur u op en gaat u naar het Lake Mburo NP. Tijdens deze rit passeert u de evenaar, waar u foto’s kan nemen en eventueel een aandenken kan kopen. Na de lunch maakt u een gamedrive in het 

Lake Mburo NP. Dit is een niet al te groot park en het enige park waar u impala’s kan zien. Verder kan u in dit  park: luipaarden, elanden, topi’s, giraffen, klipspringers alsook de nationale vogel van Oeganda: de kroonkraanvogel spotten.
Optionele bootsafari: maken op het meer, waarbij u nijlpaarden en vogels kan observeren.
Verder kan u deze avond optioneel in Lake Mburo NP deelnemen aan een night game drive en het luipaard gaan spotten. 


Dag 03: Lake Mburo NP - Bwindi Impenetrable NP (260km = 6 uur)

Na een leuk ontbijt kan u deze ochtend een wandelsafari doen in Lake Mburo NP en zo  giraffen, elanden en zebras van dichtbij zien.

Na deze mooie wandelsafari rijdt u samen met uw gids/chauffeur door het vulkanische landschap met steile hellingen naar de woonplaats van de bedreigde berggorilla's. Check-in in de lodge is voorzien rond 17 uur. Geniet van een ontspannen avond terwijl u uw voorbereidt op de gorilla trektocht van morgen.


Mocht u deze ochtend de wandelsafari in Lake Mburo Np niet doen dan kan u hier vroeger vertrekken en zo dan misschien optioneel deelnemen aan een begeleide wandeling naar de Munyaga waterval, zo kan u alvast wat wennen aan het  'ondoordringbare woud' van Bwindi.


Dag 04: Bwindi Impenetrable NP

In de vroege ochtend krijgt u bij het hoofdkwartier van het park een briefing over het verloop van de gorilla trekking. In kleine groepjes en onder begeleiding van een gids gaat u opzoek naar de gorilla’s. De gorilla trekking duurt meestal tussen de 3 en 6 uur en soms zelfs een hele dag om de gorilla's te vinden. U wandelt bergop door het woud soms daalt u weer af om vervolgens weer een helling op te klauteren. De trekking kan vrij zwaar zijn door de modderige paden en het bergachtige gebied, maar is meer dan de moeite waard! U dient dus wel over een goede fysieke conditie te beschikken. U kan ook een drager inhuren hij draagt uw rugzak en helpt u graag het soms lastige terrein te overwinnen. Eens oog in oog met de berggorilla's staat u een onbeschrijfelijk gevoel te wachten: door het groenbladerdek en bomen zal u de zwarte gestaltes zien; de gorilla’s!
1 uur lang blijft u in het gezelschap van deze vredelievende ‘Gentle Giants’ en kan u hun doen en laten bewonderen. Een memorabele ervaring! De tijd met deze vriendelijke maar bedreigde reuzen is kostbaar.

Aan het einde van dit lange en spannende avontuur keert u terug naar het hoofdkwartier om u certificaat in ontvangst te nemen en gaat u terug naar de lodge voor een welverdiende douche.
Na de lunch heeft u de keuze om te rusten of om een Batwa-tour te doen. U gaat op pad voor een gemeenschapswandeling waarbij u een bezoek brengt aan de Batwa, een inheemse bevolkingsgroep die al 500.000 jaar in het bos leeft, en geniet van traditionele dansen.


Dag 05: Bwindi Np - Entebbe / Kampala (500km = 10 uur)

De dag begint met een heerlijk ontbijt, waarna u na een lange rit door het Oegandese landschap terugkeert naar Entebbe. U kan uitrusten van uw fysieke inspanningen en nagenieten van uw bijzondere ontmoeting met de gorilla’s.

Lunchstop in Mbarara. Later op de avond komt u aan in Kampala en wordt u naar de Lodge gebracht voor het diner en de laatste overnachting in Oeganda. Optioneel kan u ook een binnenvlucht nemen naar Entebbe zo hoeft u de vele uren niet in de wagen door te brengen.


Dag 06: Vlucht Entebbe naar Arusha Tanzania (01u30)
U neemt afscheid van uw Oegandese gids. Ochtendvlucht Entebbe naar Arusha.

Aangekomen in Tanzania staat u gids/chauffeur u op te wachten en voert hij u naar de eerste lodge in Lake Manayra.

Onderweg stopt u in het boerendorpje Mto wa Mbu voor een excursie van +- 2 uur per tuktuk. U bezoekt boerderijen, scholen, kerken,een bar en lokale markt. Geniet van de bezienswaardigheden en geluiden van dit bruisende dorp. Rij verder naar de oevers van het meer waar u prachtige uitzichten heeft over het meer, de Rift Valley Wall en kleine kuddes dieren in het wild. Na de tuk tuk rit vertrekt u verder naar Lake Manyara National Park voor een gamedrive.

Na de lunch start de game drive, direct bij binnenkomen in het park zal u kennismaken met de vele bavianen die hier leven. In het westelijke deel van het park kunnen we: olifanten, bavianen, groene meerkatten en met veel geluk een luipaard spotten. In de lager gelegen savannes en moerassen komen impala's, gnoes, zebra's, nijlpaarden, giraffes en buffels voor. De olifanten op en langs de weg zijn vermakelijk en als u geluk steelt een leeuw de show!


Uw verblijflocatie in het Serengeti NP op dag 7,8 en 9 wordt bepaalt door uw reisperiode en de trek van de migratie, het spotten van dieren staat centraal tijdens onze reizen


Dag 07: Lake Manyara NP (ochtend safari) - Ndutu (privé concessie) Zuid Serengeti (140 km = 3u)

Deze ochtend maak je een gamedrive in Lake Manyara, dit is een kleiner maar mooie NP. Het landschap wordt aan de ene kant omzoomd door het Manyara meer en aan de andere kant door de steile wand van de grote slenk. Dit nationale park staat bekend om de enorme hoeveelheid vogelsoorten, roze flamingo’s in het meer, maar ook om de leeuwen die een bijzondere gewoonte hebben. Zij klimmen hier namelijk graag in de bomen. Kijk dus ook regelmatig goed in de bomen om leeuwen te spotten. Verder vind je hier ook olifanten, bavianen en giraffen.


Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in Lake Manyara NP:

 1. Lake Manyara: Het meer zelf is een opvallende bezienswaardigheid, omringd door een weelderig landschap van bossen en graslanden. Het meer trekt veel vogels aan, waaronder flamingo's, pelikanen en andere watervogels.

 2. Vogelspotten: Lake Manyara staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten in het park te vinden, variërend van watervogels tot roofvogels en zangvogels.

 3. Boomklimmende leeuwen: Lake Manyara NP staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Deze unieke leeuwen klimmen soms in de takken van bomen om te rusten en af te koelen.

 4. Grote zoogdieren: Ondanks de grootte van het park kun je een verscheidenheid aan wilde dieren tegenkomen, waaronder olifanten, buffels, giraffen, impala's, nijlpaarden, wrattenzwijnen en meer.

 5. Hot Springs: Er zijn warmwaterbronnen in de buurt van het meer die zich onderscheiden door hun hoge temperatuur. Deze natuurlijke warmwaterbronnen zijn een interessante geologische bezienswaardigheid.

 6. Maji Moto Walking Trail: Deze wandelroute biedt een kans om het park te verkennen te voet, begeleid door een parkwachter. Het is een geweldige manier om dichter bij de natuur te komen en te genieten van het landschap.

 7. Landschappen: Het park biedt een verscheidenheid aan landschappen, waaronder acacia-bossen, open vlaktes en uitzichten over het meer en de omliggende heuvels.


Nadien ga je naar het Ndutu gebied, al gamedrivend via Zuid-Serengeti en de Moru Kopjes, een aanrader in deze periode van het jaar. U kan onderweg stoppen bij een Maasai dorp. Na de regenperiode in november trekken de gnoes naar dit gebied, waar ze het mineraalrijke gras nodig hebben om hun jongen te voeden. In februari worden de jonge gnoes geboren en zijn de graslanden gevuld met duizenden jonge kalfjes. Naast de gnoes en zebra’s vindt u in het Ndutu gebied zeer veel ander wild, waaronder leeuwen, hyena’s, cheeta’s, giraffen, impala’s, hartenbeesten, buffels en vele soorten vogels.


Dag 08: Ndutu Centraal Serengeti Np (game drive in Seronera)

Seronera en Makoma zijn twee van de meest bezochte gebieden in het Serengeti National Park, en bieden beide een overvloed aan prachtige landschappen en wilde dieren. Hier is wat je kunt verwachten te zien in deze gebieden:

Seronera:

 1. Dieren in het Wild: Seronera staat bekend om zijn hoge dichtheid aan dieren in het wild. Je hebt goede kansen om leeuwen, luipaarden en cheeta's te zien, evenals grote kuddes grazers zoals gnoes, zebra's en gazellen.

 2. Kopjes: Seronera herbergt karakteristieke granieten rotsformaties, bekend als "kopjes". Deze rotsen dienen vaak als rustplaatsen voor leeuwen en andere dieren, en bieden een schilderachtig uitzicht op het omliggende landschap.

 3. Serengeti Research Center: In Seronera bevindt zich het Serengeti Research Center, waar wetenschappers werken aan het begrijpen en behouden van het ecosysteem van de Serengeti. Er zijn educatieve tentoonstellingen die bezoekers meer inzicht geven in het gebied.

 4. Acacia-bossen: De omgeving heeft dichte acacia-bossen die schaduw en beschutting bieden aan dieren zoals olifanten en giraffen.

Makoma:

 1. Nabijheid van Grumeti River: Makoma ligt in de buurt van de Grumeti River, een belangrijke waterbron in het Serengeti-ecosysteem. Hier heb je de kans om verschillende dieren te spotten die naar de rivier komen om te drinken, zoals nijlpaarden, krokodillen en allerlei vogels.

 2. Rustige en minder drukke omgeving: Makoma is over het algemeen minder druk bezocht dan sommige andere delen van het park, wat betekent dat je een rustigere en meer intieme safari-ervaring kunt hebben.

 3. Wilde dieren en grazers: Het gebied trekt een verscheidenheid aan wilde dieren aan, waaronder impala's, giraffen, hyena's en olifanten. Grazers komen hier ook voor voedsel en water.

 4. Landschappen: Makoma biedt een mix van open vlaktes, acacia-bossen en riviervalleien, waardoor je een gevarieerd landschap kunt verkennen.Dag 09: Centraal Serengeti NP (Volledige dag gamedrive met lunch)

Reis je tussen december en augustus, dan reis je tijdens de grote trek of migratie. Vanaf december trekken enorme kuddes wildebeesten vanuit het zuiden van de Serengeti in noordelijke richting. Circa begin augustus verlaten ze het noorden van de Serengeti en trekken ze de Masai Mara in Kenia binnen. Kuddes zebra’s, giraffen, buffels, elanden en gazelles trekken mee met de wildebeesten. Dit geheel zorgt voor spectaculaire beelden.


Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je kunt ervaren tijdens een bezoek aan het zuidelijke Serengeti-gebied:

 1. Grote Migratie: Dit gebied is een belangrijk deel van het jaarlijkse migratiepad van wildebeesten, zebra's en gazellen. Afhankelijk van het seizoen, kun je getuige zijn van enorme kuddes grazers die zich verplaatsen op zoek naar voedsel en water, wat vaak leidt tot spannende interacties tussen prooidieren en roofdieren.

 2. Predatoren: Het zuidelijke deel van de Serengeti staat bekend om zijn hoge dichtheid aan roofdieren. Je hebt goede kansen om leeuwen, cheeta's, luipaarden, hyena's en wilde honden in actie te zien terwijl ze jagen, rusten en hun jongen verzorgen.

 3. Acacia-bossen en savannes: Het landschap in het zuidelijke Serengeti-gebied varieert van uitgestrekte open vlaktes tot bossen van acaciabomen. Deze diversiteit aan habitats trekt een verscheidenheid aan dieren aan en biedt ook mooie landschapsfoto's.

 4. Grote kuddes grazers: Tijdens het migratieseizoen zie je enorme aantallen wildebeesten, zebra's en gazellen die zich verzamelen op de vruchtbare vlaktes. Dit biedt een indrukwekkend schouwspel van de natuur in actie.

 5. Vogelspotten: Het gebied is rijk aan vogelsoorten. Je kunt een verscheidenheid aan kleurrijke en diverse vogels tegenkomen, variërend van roofvogels tot watervogels en kleine zangvogels.

 6. Zonsopgangen en zonsondergangen: Het uitgestrekte landschap biedt prachtige uitzichten bij zonsopgang en zonsondergang. Dit zijn vaak momenten van rust en prachtige kleuren in de lucht.


Dag 10: Centraal Serengeti - Ngorongoro Krater (3uur)

De reis naar de Ngorongoro-krater is een interessante en opwindende tocht waarbij je door verschillende landschappen en gebieden reist. Hier zijn enkele van de dingen die je onderweg kunt tegenkomen:

 1. Landschapsveranderingen: Terwijl je van Tarangire naar de Ngorongoro-krater reist, zul je merken dat het landschap geleidelijk verandert. Tarangire staat bekend om zijn open savannes, acacia-bossen en baobab-bomen. Naarmate je de Ngorongoro-krater nadert, zul je merken dat het landschap bergachtiger en groener wordt.

 2. Dieren in het wild: Tijdens de rit heb je kans om diverse wilde dieren te spotten, zelfs voordat je de Ngorongoro-krater bereikt. Je zou impala's, gnoes, zebra's, giraffen en ander wild kunnen zien dat zich in de uitgestrekte gebieden tussen de parken beweegt.

 3. Cultural Encounters: Langs de route zou je ook de gelegenheid kunnen hebben om enkele Masai-dorpen te zien of te bezoeken. Dit biedt inzicht in de traditionele cultuur van de Masai-stam.

 4. Uitzichtpunten: Onderweg zijn er mogelijkheden om te stoppen bij uitzichtpunten waar je kunt genieten van panoramische uitzichten op het landschap en de bergen.

 5. Andere dieren: Afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen, kun je onderweg ook dieren tegenkomen zoals buffels, olifanten, hyena's en verschillende soorten antilopen.

Zo’n 8 miljoen jaar geleden was de Ngorongoro krater een actieve vulkaan, totdat de kegel instortte. Hierdoor werd de krater gevormd, die 610 meter diep is en zo’n 20 kilometer in diameter. Als je op de bodem van de krater bent, bevind je je niet alleen in een prachtige omgeving, maar ook in het thuisgebied van een enorme hoeveelheid Afrikaanse dieren. Zo vind je hier zelfs de zwarte neushoorn. Alleen de impala en topi vind je hier niet door de concurrentie met het wildebeest. Tevens vind je hier geen giraffen omdat er voor hen geen eten op boomhoogte is. Een ander interessant verschijnsel is dat hier voornamelijk mannetjes olifanten leven.


Dag 11: Ngorongoro Krater(full day game drive safari)
Na het ontbijt daal je af naar de krater voor een volledige dag die in het teken staat om deze fotogenieke plaats en zijn bewoners te aanschouwen. Het landschap wordt omzoomd door beboste kraterwanden en op de bodem van de krater worden graslanden afgewisseld met lage begroeiing en een aantal meertjes, waar vele vogelsoorten leven. Met een beetje geluk kun je vandaag leeuwen, buffels, gazelles, neushoorns, jakhalzen, zebra’s, cheeta’s, luipaarden en/of hyena’s spotten.

De Ngorongoro-krater is een adembenemend natuurlijk wonder en een UNESCO-werelderfgoedlocatie in Tanzania. Het is een van de meest iconische wildreservaten ter wereld en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren in het wild en landschappen. Hier zijn enkele van de opmerkelijke bezienswaardigheden die je kunt ervaren in de Ngorongoro-krater:

 1. Dieren in het Wild: De Ngorongoro-krater staat bekend om zijn hoge concentratie wilde dieren, inclusief de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Je hebt hier een uitstekende kans om deze iconische dieren in hun natuurlijke habitat te zien.

 2. Landschappen: De krater heeft een gevarieerd landschap, variërend van open graslanden en moerassen tot dichte bossen. Dit creëert een divers ecosysteem dat verschillende diersoorten aantrekt.

 3. Lake Magadi: Dit alkalische meer is een opvallende functie van de krater. Het is een broedplaats voor verschillende watervogels en biedt een prachtig contrast met het omliggende landschap.

 4. Lerai-bos: Dit bosgebied is een thuis voor veel dieren, waaronder olifanten en luipaarden. Het biedt een ander type habitat dan de open vlaktes en is een geweldige plek om de schaduw op te zoeken.

 5. Grote concentraties grazers: De vruchtbare bodem van de krater ondersteunt grote aantallen grazers, zoals gnoes, zebra's en gazellen. Dit trekt op zijn beurt roofdieren aan, waardoor je de dynamiek van de natuurlijke voedselketen kunt observeren.

 6. Ngoitokitok Springs: Deze bronnen zijn een cruciale waterbron voor dieren in het gebied. Het is een populaire plek om wilde dieren te observeren, vooral in drogere periodes.

 7. Uitzichtpunten: Verschillende uitzichtpunten langs de kraterwand bieden adembenemende panoramische uitzichten over de krater en het omliggende landschap.

 8. Vogelspotten: De krater herbergt een divers scala aan vogelsoorten, van roofvogels tot watervogels en zangvogels. Dit maakt het een paradijs voor vogelliefhebbers.

 9. Oudupai Gorge: Deze nabijgelegen kloof is een belangrijke archeologische en paleontologische site, ook wel bekend als de "Wiegen van de Mensheid". Het is een plek waar belangrijke fossielen en overblijfselen van vroege menselijke voorouders zijn ontdekt


Dag 12: Ngorongoro - Tarangire NP (Namiddag game drive)

Tarangire National Park is één van de meest populaire wildreservaten in Tanzania, bekend om zijn overvloedige wildlife en prachtige landschap. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je in Tarangire NP kunt ervaren:

 1. Wildlife Safari's: Het park staat bekend om zijn grote populatie olifanten, evenals een verscheidenheid aan andere dieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta's, giraffen, buffels, impala's, wrattenzwijnen en meer. Safari's met een 4x4-voertuig zijn de meest gebruikelijke manier om het wild te bekijken.

 2. Baobab Bomen: Tarangire staat bekend om de indrukwekkende en iconische baobab bomen. Deze bomen creëren een dramatisch landschap en bieden geweldige fotomogelijkheden.

 3. Vogelspotten: Tarangire herbergt een breed scala aan vogelsoorten, waardoor het een paradijs is voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 550 vogelsoorten in het park, waaronder de bijeneter, gieren, struisvogels en nog veel meer.

 4. Wandelsafari's: Sommige lodges en tentenkampen in de buurt van Tarangire bieden begeleide wandelsafari's aan, waarbij je de kans krijgt om de natuur van dichtbij te ervaren en meer te leren over de ecosystemen.
 5. Cultural Visits: Tarangire ligt in de buurt van enkele Masai-dorpen, waar je de gelegenheid hebt om inzicht te krijgen in de traditionele levensstijl en cultuur van de Masai-stam.

 6. Nachtsafari's: Sommige lodges organiseren nachtsafari's, waarbij je de kans hebt om nachtdieren en hun gedrag te observeren.

 7. Picknickplaatsen: Binnen het park zijn er speciale picknickplaatsen waar je kunt genieten van je maaltijd terwijl je omringd wordt door de natuur.

 8. Kuro Airstrip: Als je met een vliegtuig naar het park komt, zul je waarschijnlijk landen op de Kuro Airstrip. Dit is ook een interessante plek om enkele dieren te spotten.

 9. Maji Moto Hot Springs: Deze warmwaterbronnen bevinden zich net buiten het park en zijn een populaire plek om te ontspannen na een dag vol avontuur.


Dag 13: Tarangire - Arusha

Vandaag kan u nog een ochtend en deels namiidag game drive maken in Tarangire NP met lunch


Tarangire NP is één van de meest populaire wildreservaten in Tanzania, bekend om zijn overvloedige wildlife en prachtige landschap. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je in Tarangire NP kunt ervaren:

 1. Wildlife Safari's: Het park staat bekend om zijn grote populatie olifanten, evenals een verscheidenheid aan andere dieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta's, giraffen, buffels, impala's, wrattenzwijnen en meer. Safari's met een 4x4-voertuig zijn de meest gebruikelijke manier om het wild te bekijken.

 2. Baobab Bomen: Tarangire staat bekend om de indrukwekkende en iconische baobab bomen. Deze bomen creëren een dramatisch landschap en bieden geweldige fotomogelijkheden.

 3. Vogelspotten: Tarangire herbergt een breed scala aan vogelsoorten, waardoor het een paradijs is voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 550 vogelsoorten in het park, waaronder de bijeneter, gieren, struisvogels en nog veel meer.

 4. Wandelsafari's: Sommige lodges en tentenkampen in de buurt van Tarangire bieden begeleide wandelsafari's aan, waarbij je de kans krijgt om de natuur van dichtbij te ervaren en meer te leren over de ecosystemen.
 5. Cultural Visits: Tarangire ligt in de buurt van enkele Masai-dorpen, waar je de gelegenheid hebt om inzicht te krijgen in de traditionele levensstijl en cultuur van de Masai-stam.

 6. Nachtsafari's: Sommige lodges organiseren nachtsafari's, waarbij je de kans hebt om nachtdieren en hun gedrag te observeren.

 7. Picknickplaatsen: Binnen het park zijn er speciale picknickplaatsen waar je kunt genieten van je maaltijd terwijl je omringd wordt door de natuur.

 8. Kuro Airstrip: Als je met een vliegtuig naar het park komt, zul je waarschijnlijk landen op de Kuro Airstrip. Dit is ook een interessante plek om enkele dieren te spotten.

 9. Maji Moto Hot Springs: Deze warmwaterbronnen bevinden zich net buiten het park en zijn een populaire plek om te ontspannen na een dag vol avontuur.


  Afhankelijk van het tijdstip van jullie vlucht, kunnen we nog een ochtend en middag safari doen alvorens terug te rijden naar de luchthave van Arusha, waar jullie afscheid nemen van jullie gids. Einde van een prachtige Tanzania reis.

  Aan het einde van een prachtige reis naar Tanzania resten er herinneringen die voor altijd zullen blijven bestaan. Van het adembenemende uitzicht op de Kilimanjaro tot de ontmoetingen met wilde dieren in de uitgestrekte savannes van de Serengeti, elke dag was gevuld met avontuur en verwondering. Het geluid van brullende leeuwen in de nacht, de warmte van de Afrikaanse zon op je huid en de vriendelijke glimlach van de lokale bevolking zullen altijd in je gedachten blijven. Maar hoewel de reis tot een einde komt, zullen de ervaringen en emoties die je hebt opgedaan in Tanzania voor altijd in je hart blijven voortleven. Vaarwel, Tanzania - tot we elkaar weer ontmoeten.

Dag 14: Aankomst thuis