Start Of Live Tanzania in 10 dagen

( Mid januari tot einde maart)

Van mid januari tot einde maart geniet je van het prachtige weer in Tanzania en ben je tevens getuige van een heuse baby boom. Ontelbare nieuwe levens zien het licht. Bij deze reis zit jij op de eerste rij om dit spektakel te aanschouwen, tijdens de massale migratie van wildebeesten in het Serengeti Nationaal Park

Dag 01: Brussel – Kilimanjaro airport - Arusha

Vlucht Brussel naar Kilimanjaro International Airport, waar je de dag nadien toe komt.


Dag 02: Arusha

Na landing en oppik bagage ontmoet je op het vliegveld uw gids en geniet je van de eerste avond in een comfortabel hotel / lodge.


Mocht u tijd en zin hebben kan u in het nabijgelegen Arusha National Park een eerste game drive maken. In het park kan u een prachtige kanotocht maken op de Momella Lakes die midden in het park gelegen zijn, zodat u de gamedrive met de kanotocht kan combineren. Ook in de omgeving van Arusha kunt u een kanotocht maken: langs de oevers van Lake Duluti vindt u talloze water- en roofvogels als arenden, ijsvogels en reigers. U kunt er echter ook voor kiezen deze dag te ontspannen bij uw lodge / hotel.


Dag 03: Arusha – Lake Manyara (101 km)

Deze ochtend kan je optioneel om 07:00 een schitterende vlucht maken over Mount Kilimanjaro. Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht over de gletsjers, kraters en andere natuurlijke wonderen. Na een vlucht van ongeveer 1 uur keer je terug naar je lodge voor een ontbijt.


Onze gids/chauffeur pikt je op bij je hotel en na een niet te lange rit kom je aan in het Lake Manyara Np. Voordat je bij Lake Manyara Nationaal Park aankomt, rij je door het dorpje Mto wa Mbu. Dit typisch Afrikaanse dorpje heeft een kleurrijke lokale markt met veel vers groente en fruit. 

Je verblijft vervolgens twee nachten midden in (of nabij) het park, waar je ook een wandel- of nachtsafari kunt maken. De kans is groot dat er pasgeboren dieren met hun ouders voorbij lopen, terwijl jij geniet van een koud drankje bij de tent.

In de droge maanden, van juli tot en met oktober, vind je hier enorme kuddes olifanten, buffels en zebra’s, maar ook neushoorns, de grote koedoe, luipaarden, leeuwen, oryxen en giraffen. Zij komen dan graag hier omdat de Tarangire rivier ze van water voorziet. 


Dag 04: Lake Manyara NP (halve dag game drive) 

Later in de middag maak je een gamedrive in dit kleinere maar mooie nationale park. Het landschap wordt aan de ene kant omzoomd door het Manyara meer en aan de andere kant door de steile wand van de grote slenk. Dit nationale park staat bekend om de enorme hoeveelheid vogelsoorten, roze flamingo’s in het meer, maar ook om de leeuwen die een bijzondere gewoonte hebben. Zij klimmen hier namelijk graag in de bomen. Kijk dus ook regelmatig goed in de bomen om leeuwen te spotten. Verder vind je hier ook olifanten, bavianen en giraffen.


Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in Lake Manyara NP:

 1. Lake Manyara: Het meer zelf is een opvallende bezienswaardigheid, omringd door een weelderig landschap van bossen en graslanden. Het meer trekt veel vogels aan, waaronder flamingo's, pelikanen en andere watervogels.

 2. Vogelspotten: Lake Manyara staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten in het park te vinden, variërend van watervogels tot roofvogels en zangvogels.

 3. Boomklimmende leeuwen: Lake Manyara NP staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Deze unieke leeuwen klimmen soms in de takken van bomen om te rusten en af te koelen.

 4. Grote zoogdieren: Ondanks de grootte van het park kun je een verscheidenheid aan wilde dieren tegenkomen, waaronder olifanten, buffels, giraffen, impala's, nijlpaarden, wrattenzwijnen en meer.

 5. Hot Springs: Er zijn warmwaterbronnen in de buurt van het meer die zich onderscheiden door hun hoge temperatuur. Deze natuurlijke warmwaterbronnen zijn een interessante geologische bezienswaardigheid.

 6. Maji Moto Walking Trail: Deze wandelroute biedt een kans om het park te verkennen te voet, begeleid door een parkwachter. Het is een geweldige manier om dichter bij de natuur te komen en te genieten van het landschap.

 7. Picknickplaatsen: Lake Manyara NP heeft aangewezen picknickplaatsen waar je kunt stoppen om te genieten van een maaltijd te midden van de natuur.

 8. Landschappen: Het park biedt een verscheidenheid aan landschappen, waaronder acacia-bossen, open vlaktes en uitzichten over het meer en de omliggende heuvels.

 9. Mto wa Mbu Village: Dit nabijgelegen dorp biedt de kans om de cultuur van de lokale bevolking te ervaren, ambachtelijke markten te bezoeken en meer te leren over het dagelijkse leven.


Dag 05: Lake Manyara NP - Zuid Serengeti NP (200km) Game drive

In de middag maak je je eerste game drive in het indrukwekkende Serengeti National Park. Dit is het oudste park van Tanzania en een van de grootste reservaten van het land. Het landschap bestaat uit grasvlaktes in het zuiden, savannes begroeid met acaciabomen in het midden en graslanden met bomen en struiken in het noorden.Ndutu Kati Kati Tented Camp.


De Serengeti herbergt miljoenen soorten dieren. Er is dan ook een behoorlijk grote kans dat je hier de Big Five kunt spotten. Opvallend detail is dat de mannetjes leeuwen in de Serengeti vrij karakteristieke zwarte manen hebben. Verder heb je kans hier cheeta’s, wilde honden, olifanten, buffels, topi’s, zwijnen en hyena’s te spotten.


Hier zijn enkele van de dingen die je kunt verwachten te zien tijdens deze reis:

 1. Ndutu-regio: Terwijl je van de Ngorongoro-krater naar het zuiden reist, zul je de Ndutu-regio binnenkomen. Dit gebied staat bekend om zijn weidse vlaktes en het is een belangrijke locatie voor de grote migratie van wildebeesten en zebra's. Afhankelijk van het seizoen, kun je duizenden grazers zien die zich verplaatsen op zoek naar vers gras.

 2. Grote Migratie: Als je reist tijdens het migratieseizoen (ongeveer van december tot maart), kun je getuige zijn van een van de meest indrukwekkende natuurspektakels ter wereld - de jaarlijkse migratie van wildebeesten, zebra's en gazellen. Dit is een unieke gelegenheid om enorme kuddes grazers en de roofdieren die hen volgen te zien.

 3. Predatoren: Het zuidelijke deel van de Serengeti is de thuisbasis van een overvloed aan roofdieren, waaronder leeuwen, cheeta's, luipaarden, hyena's en wilde honden. Het landschap biedt veel dekking voor deze dieren, waardoor de kans op het spotten van roofdieren hoog is.

 4. Vogels: De Serengeti herbergt ook een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder roofvogels, watervogels, en talloze andere soorten. Je kunt verschillende vogelsoorten observeren terwijl ze zich voeden, nesten bouwen en in hun natuurlijke omgeving leven.

 5. Landschappen: Het zuidelijke deel van de Serengeti heeft een gevarieerd landschap, van open vlaktes tot acacia-bossen en wetlands. Dit creëert een diverse omgeving voor zowel grazers als roofdieren.

 6. Kopjes: De Serengeti staat bekend om zijn karakteristieke granieten rotsformaties, bekend als "kopjes". Deze rotsen dienen vaak als rustplaatsen voor leeuwen en andere dieren en bieden prachtige uitzichten over het landschap.

 7. Zonsondergangen en zonsopgangen: De uitgestrekte open vlaktes van de Serengeti bieden spectaculaire zonsondergangen en zonsopgangen die een onvergetelijk uitzicht bieden over het Afrikaanse landschap.


Dag 06: Ndutu Zuid-Serengeti NP Game drive

Reis je tussen december en augustus, dan reis je tijdens de grote trek of migratie. Vanaf december trekken enorme kuddes wildebeesten vanuit het zuiden van de Serengeti in noordelijke richting. Circa begin augustus verlaten ze het noorden van de Serengeti en trekken ze de Masai Mara in Kenia binnen. Kuddes zebra’s, giraffen, buffels, elanden en gazelles trekken mee met de wildebeesten. Dit geheel zorgt voor spectaculaire beelden.


Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je kunt ervaren tijdens een bezoek aan het zuidelijke Serengeti-gebied:

 1. Grote Migratie: Dit gebied is een belangrijk deel van het jaarlijkse migratiepad van wildebeesten, zebra's en gazellen. Afhankelijk van het seizoen, kun je getuige zijn van enorme kuddes grazers die zich verplaatsen op zoek naar voedsel en water, wat vaak leidt tot spannende interacties tussen prooidieren en roofdieren.

 2. Predatoren: Het zuidelijke deel van de Serengeti staat bekend om zijn hoge dichtheid aan roofdieren. Je hebt goede kansen om leeuwen, cheeta's, luipaarden, hyena's en wilde honden in actie te zien terwijl ze jagen, rusten en hun jongen verzorgen.

 3. Acacia-bossen en savannes: Het landschap in het zuidelijke Serengeti-gebied varieert van uitgestrekte open vlaktes tot bossen van acaciabomen. Deze diversiteit aan habitats trekt een verscheidenheid aan dieren aan en biedt ook mooie landschapsfoto's.

 4. Grote kuddes grazers: Tijdens het migratieseizoen zie je enorme aantallen wildebeesten, zebra's en gazellen die zich verzamelen op de vruchtbare vlaktes. Dit biedt een indrukwekkend schouwspel van de natuur in actie.

 5. Lake Ndutu en Lake Masek: Deze ondiepe meren in de buurt van de Ndutu-regio trekken veel vogels en andere dieren aan, waaronder flamingo's, pelikanen en nijlpaarden.

 6. Kopjes: De rotsachtige kopjes in het zuidelijke Serengeti-gebied zijn niet alleen schilderachtig, maar ook belangrijk voor de dieren in het gebied. Ze bieden schaduw, rustplekken en uitkijkposten voor roofdieren.

 7. Vogelspotten: Het gebied is rijk aan vogelsoorten. Je kunt een verscheidenheid aan kleurrijke en diverse vogels tegenkomen, variërend van roofvogels tot watervogels en kleine zangvogels.

 8. Zonsopgangen en zonsondergangen: Het uitgestrekte landschap biedt prachtige uitzichten bij zonsopgang en zonsondergang. Dit zijn vaak momenten van rust en prachtige kleuren in de lucht.

 9. Natürlichescharfe Hartebeest: Deze ongebruikelijke antilopensoort, die alleen te vinden is in het zuidelijke deel van de Serengeti, is een zeldzame en unieke bezienswaardigheid.

Dag 07: Zuid Serengeti - Ngorongoro krater (Karatu)(200km) Game drive

De weg van Zuid Serengeti naar de Ngorongoro Hooglanden is één van de mooiste routes in Tanzania. Onderweg is er veel te ontdekken. Nieuw leven ontspruit zich alom, hier zijn enkele van de dingen die je onderweg kunt tegenkomen:

 1. Landschapsveranderingen: Terwijl je van Tarangire naar de Ngorongoro-krater reist, zul je merken dat het landschap geleidelijk verandert. Tarangire staat bekend om zijn open savannes, acacia-bossen en baobab-bomen. Naarmate je de Ngorongoro-krater nadert, zul je merken dat het landschap bergachtiger en groener wordt.

 2. Dieren in het wild: Tijdens de rit heb je kans om diverse wilde dieren te spotten, zelfs voordat je de Ngorongoro-krater bereikt. Je zou impala's, gnoes, zebra's, giraffen en ander wild kunnen zien dat zich in de uitgestrekte gebieden tussen de parken beweegt.

 3. Lake Manyara: Onderweg passeer je Lake Manyara, een ander nationaal park dat bekend staat om zijn flamingo's en andere watervogels. Als je geluk hebt, kun je watervogels en misschien zelfs enkele roofdieren langs de oevers zien.

 4. Cultural Encounters: Langs de route zou je ook de gelegenheid kunnen hebben om enkele Masai-dorpen te zien of te bezoeken. Dit biedt inzicht in de traditionele cultuur van de Masai-stam.

 5. Uitzichtpunten: Onderweg zijn er mogelijkheden om te stoppen bij uitzichtpunten waar je kunt genieten van panoramische uitzichten op het landschap en de bergen.

 6. Vegetatie: Naarmate je hoger de bergen in rijdt richting de Ngorongoro-krater, zul je merken dat de vegetatie verandert. Je zult waarschijnlijk dichtere bossen en weelderige groene gebieden tegenkomen naast de typische savannevegetatie.

 7. Andere dieren: Afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen, kun je onderweg ook dieren tegenkomen zoals buffels, olifanten, hyena's en verschillende soorten antilopen.

Zo’n 8 miljoen jaar geleden was de Ngorongoro krater een actieve vulkaan, totdat de kegel instortte. Hierdoor werd de krater gevormd, die 610 meter diep is en zo’n 20 kilometer in diameter. Als je op de bodem van de krater bent, bevind je je niet alleen in een prachtige omgeving, maar ook in het thuisgebied van een enorme hoeveelheid Afrikaanse dieren. Zo vind je hier zelfs de zwarte neushoorn. Alleen de impala en topi vind je hier niet door de concurrentie met het wildebeest. Tevens vind je hier geen giraffen omdat er voor hen geen eten op boomhoogte is. Een ander interessant verschijnsel is dat hier voornamelijk mannetjes olifanten leven.


Dag 08: Ngorongo Krater (+- 5uur game drive)
Na het ontbijt daal je af naar de krater voor een volledige dag die in het teken staat om deze fotogenieke plaats en zijn bewoners te aanschouwen. Het landschap wordt omzoomd door beboste kraterwanden en op de bodem van de krater worden graslanden afgewisseld met lage begroeiing en een aantal meertjes, waar vele vogelsoorten leven. Met een beetje geluk kun je vandaag leeuwen, buffels, gazelles, neushoorns, jakhalzen, zebra’s, cheeta’s, luipaarden en/of hyena’s spotten.

De Ngorongoro-krater is een adembenemend natuurlijk wonder en een UNESCO-werelderfgoedlocatie in Tanzania. Het is een van de meest iconische wildreservaten ter wereld en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren in het wild en landschappen. Hier zijn enkele van de opmerkelijke bezienswaardigheden die je kunt ervaren in de Ngorongoro-krater:

 1. Dieren in het Wild: De Ngorongoro-krater staat bekend om zijn hoge concentratie wilde dieren, inclusief de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Je hebt hier een uitstekende kans om deze iconische dieren in hun natuurlijke habitat te zien.

 2. Landschappen: De krater heeft een gevarieerd landschap, variërend van open graslanden en moerassen tot dichte bossen. Dit creëert een divers ecosysteem dat verschillende diersoorten aantrekt.

 3. Lake Magadi: Dit alkalische meer is een opvallende functie van de krater. Het is een broedplaats voor verschillende watervogels en biedt een prachtig contrast met het omliggende landschap.

 4. Lerai-bos: Dit bosgebied is een thuis voor veel dieren, waaronder olifanten en luipaarden. Het biedt een ander type habitat dan de open vlaktes en is een geweldige plek om de schaduw op te zoeken.

 5. Grote concentraties grazers: De vruchtbare bodem van de krater ondersteunt grote aantallen grazers, zoals gnoes, zebra's en gazellen. Dit trekt op zijn beurt roofdieren aan, waardoor je de dynamiek van de natuurlijke voedselketen kunt observeren.

 6. Ngoitokitok Springs: Deze bronnen zijn een cruciale waterbron voor dieren in het gebied. Het is een populaire plek om wilde dieren te observeren, vooral in drogere periodes.

 7. Uitzichtpunten: Verschillende uitzichtpunten langs de kraterwand bieden adembenemende panoramische uitzichten over de krater en het omliggende landschap.

 8. Vogelspotten: De krater herbergt een divers scala aan vogelsoorten, van roofvogels tot watervogels en zangvogels. Dit maakt het een paradijs voor vogelliefhebbers.

 9. Oudupai Gorge: Deze nabijgelegen kloof is een belangrijke archeologische en paleontologische site, ook wel bekend als de "Wiegen van de Mensheid". Het is een plek waar belangrijke fossielen en overblijfselen van vroege menselijke voorouders zijn ontdekt.

Dag 09: Ngorongo Krater - Arusha airport (190km) vlucht naar huis.
Na het ontbijt reis je terug naar Arusha naar de luchthaven van Kilimanjaro, waar je afscheid neemt van je gids/chauffeur. Hopelijk heeft hij ervoor gezorgd dat je van een onvergetelijke safari rondreis hebt genoten.