Topper Tanzania Serengeti 12 dagen

Dag 01: Brussel – Kilimanjaro Airport - Arusha

Vlucht Brussel naar Kilimanjaro International Airport, waar je de dag nadien toe komt. 


Dag 02: Arusha

Na landing en oppik bagage ontmoet je op het vliegveld uw gids en geniet je van de eerste avond in een comfortabel hotel / lodge.


Mocht u tijd en zin hebben kan u in het nabijgelegen Arusha National Park een eerste game drive maken. In het park kan u een prachtige kanotocht maken op de Momella Lakes die midden in het park gelegen zijn, zodat u de gamedrive met de kanotocht kan combineren. Ook in de omgeving van Arusha kunt u een kanotocht maken: langs de oevers van Lake Duluti vindt u talloze water- en roofvogels als arenden, ijsvogels en reigers. U kunt er echter ook voor kiezen deze dag te ontspannen bij uw hotel. 


Dag 03: Arusha – Tarangire NP (half day game drive safari) (170km)

Deze ochtend kan je optioneel om 07:00 een schitterende vlucht maken over Mount Kilimanjaro. Vanuit de lucht heb je een  prachtig uitzicht over de gletsjers, kraters en andere natuurlijke wonderen. Na een vlucht van ongeveer 1 uur keer je terug naar je lodge voor een ontbijt.


Onze gids/chauffeur pikt je na het ontbijt op bij je lodge en na een niet te lange rit kom je aan in het Tarangire National Park. Het is een wat rustiger park in noordelijk Tanzania met een landschap gekenmerkt door graslanden, begroeid met acaciabomen en enorme baobab bomen en doe je een eerste game drive in dit steppe landschap.


Tarangire biedt geweldige wandelsafari's aan. Een Speciaal ervaring in het droge seizoen door zijn overvloed aan dieren in het wild. De beste tijd om in het park te wandelen is juni – oktober en u wordt omhuld door de natuur.


In de droge maanden, van jun / oktober, vind je hier enorme kuddes olifanten, buffels en zebra’s, maar ook neushoorns, de grote koedoe, luipaarden, leeuwen, oryxen en giraffen. Zij komen dan graag hier omdat de Tarangire rivier ze van water voorziet.


Op het Serengeti Np na heeft het Tarangire Np de grootste concentratie aan wilde dieren.


Optioneel: kan u na het diner nog een nacht safari maken. Tijdens de nachtelijke gamedrive kan je nachtdieren observeren zoals stekelvarkens, civetkatten en aardvarkens, het is een fantastische manier om nachtelijke roofdieren en herbivoren in hun element te zien.


Dag 04: Tarangire NP (Vandaag heeft u de volledige dag game drives )

Tarangire National Park is één van de meest populaire wildreservaten in Tanzania, bekend om zijn overvloedige wildlife en prachtige landschap. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je in Tarangire NP kunt ervaren:

 1. Wildlife Safari's: Het park staat bekend om zijn grote populatie olifanten, evenals een verscheidenheid aan andere dieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta's, giraffen, buffels, impala's, wrattenzwijnen en meer. Safari's met een 4x4-voertuig zijn de meest gebruikelijke manier om het wild te bekijken.

 2. Baobab Bomen: Tarangire staat bekend om de indrukwekkende en iconische baobab bomen. Deze bomen creëren een dramatisch landschap en bieden geweldige fotomogelijkheden.

 3. Vogelspotten: Tarangire herbergt een breed scala aan vogelsoorten, waardoor het een paradijs is voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 550 vogelsoorten in het park, waaronder de bijeneter, gieren, struisvogels en nog veel meer.

 4. Wandelsafari's: Sommige lodges en tentenkampen in de buurt van Tarangire bieden begeleide wandelsafari's aan, waarbij je de kans krijgt om de natuur van dichtbij te ervaren en meer te leren over de ecosystemen.
 5. Cultural Visits: Tarangire ligt in de buurt van enkele Masai-dorpen, waar je de gelegenheid hebt om inzicht te krijgen in de traditionele levensstijl en cultuur van de Masai-stam.

 6. Nachtsafari's: Sommige lodges organiseren nachtsafari's, waarbij je de kans hebt om nachtdieren en hun gedrag te observeren.

 7. Picknickplaatsen: Binnen het park zijn er speciale picknickplaatsen waar je kunt genieten van je maaltijd terwijl je omringd wordt door de natuur.

 8. Kuro Airstrip: Als je met een vliegtuig naar het park komt, zul je waarschijnlijk landen op de Kuro Airstrip. Dit is ook een interessante plek om enkele dieren te spotten.

 9. Maji Moto Hot Springs: Deze warmwaterbronnen bevinden zich net buiten het park en zijn een populaire plek om te ontspannen na een dag vol avontuur.


Dag 05: Tarangire NP - Ngorongoro krater (Karatu)(200km)

Vandaag heeft u lunch in de krater en maakt u gedurende 2 à 3 uur een wandeling naar de Crater View Point. Hier heeft u een schitterend uitzicht over de Ngorongoro krater.


De reis van Tarangire National Park naar de Ngorongoro-krater is een interessante en opwindende tocht waarbij je door verschillende landschappen en gebieden reist. Hier zijn enkele van de dingen die je onderweg kunt tegenkomen:

 1. Landschapsveranderingen: Terwijl je van Tarangire naar de Ngorongoro-krater reist, zul je merken dat het landschap geleidelijk verandert. Tarangire staat bekend om zijn open savannes, acacia-bossen en baobab-bomen. Naarmate je de Ngorongoro-krater nadert, zul je merken dat het landschap bergachtiger en groener wordt.

 2. Dieren in het wild: Tijdens de rit heb je kans om diverse wilde dieren te spotten, zelfs voordat je de Ngorongoro-krater bereikt. Je zou impala's, gnoes, zebra's, giraffen en ander wild kunnen zien dat zich in de uitgestrekte gebieden tussen de parken beweegt.

 3. Lake Manyara: Onderweg passeer je Lake Manyara, een ander nationaal park dat bekend staat om zijn flamingo's en andere watervogels. Als je geluk hebt, kun je watervogels en misschien zelfs enkele roofdieren langs de oevers zien.

 4. Cultural Encounters: Langs de route zou je ook de gelegenheid kunnen hebben om enkele Masai-dorpen te zien of te bezoeken. Dit biedt inzicht in de traditionele cultuur van de Masai-stam.

 5. Uitzichtpunten: Onderweg zijn er mogelijkheden om te stoppen bij uitzichtpunten waar je kunt genieten van panoramische uitzichten op het landschap en de bergen.

 6. Vegetatie: Naarmate je hoger de bergen in rijdt richting de Ngorongoro-krater, zul je merken dat de vegetatie verandert. Je zult waarschijnlijk dichtere bossen en weelderige groene gebieden tegenkomen naast de typische savannevegetatie.

 7. Andere dieren: Afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen, kun je onderweg ook dieren tegenkomen zoals buffels, olifanten, hyena's en verschillende soorten antilopen.

Zo’n 8 miljoen jaar geleden was de Ngorongoro krater een actieve vulkaan, totdat de kegel instortte. Hierdoor werd de krater gevormd, die 610 meter diep is en zo’n 20 kilometer in diameter. Als je op de bodem van de krater bent, bevind je je niet alleen in een prachtige omgeving, maar ook in het thuisgebied van een enorme hoeveelheid Afrikaanse dieren. Zo vind je hier zelfs de zwarte neushoorn. Alleen de impala en topi vind je hier niet door de concurrentie met het wildebeest. Tevens vind je hier geen giraffen omdat er voor hen geen eten op boomhoogte is. Een ander interessant verschijnsel is dat hier voornamelijk mannetjes olifanten leven. 


Dag 06: Ngorongo Krater (+- 5 uur game drive ) - Ndutu Zuid-Serengeti NP (2h  game drive)(95km)

Na het ontbijt daal je af naar de krater voor een dag die in het teken staat om deze fotogenieke plaats en zijn bewoners te aanschouwen. Het landschap wordt omzoomd door beboste kraterwanden en op de bodem van de krater worden graslanden afgewisseld met lage begroeiing en een aantal meertjes, waar vele vogelsoorten leven. Met een beetje geluk kun je vandaag leeuwen, buffels, gazelles, neushoorns, jakhalzen, zebra’s, cheeta’s, luipaarden en/of hyena’s spotten.

De Ngorongoro-krater is een adembenemend natuurlijk wonder en een UNESCO-werelderfgoedlocatie in Tanzania. Het is een van de meest iconische wildreservaten ter wereld en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren in het wild en landschappen. Hier zijn enkele van de opmerkelijke bezienswaardigheden die je kunt ervaren in de Ngorongoro-krater:

 1. Dieren in het Wild: De Ngorongoro-krater staat bekend om zijn hoge concentratie wilde dieren, inclusief de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Je hebt hier een uitstekende kans om deze iconische dieren in hun natuurlijke habitat te zien.

 2. Landschappen: De krater heeft een gevarieerd landschap, variërend van open graslanden en moerassen tot dichte bossen. Dit creëert een divers ecosysteem dat verschillende diersoorten aantrekt.

 3. Lake Magadi: Dit alkalische meer is een opvallende functie van de krater. Het is een broedplaats voor verschillende watervogels en biedt een prachtig contrast met het omliggende landschap.

 4. Lerai-bos: Dit bosgebied is een thuis voor veel dieren, waaronder olifanten en luipaarden. Het biedt een ander type habitat dan de open vlaktes en is een geweldige plek om de schaduw op te zoeken.

 5. Grote concentraties grazers: De vruchtbare bodem van de krater ondersteunt grote aantallen grazers, zoals gnoes, zebra's en gazellen. Dit trekt op zijn beurt roofdieren aan, waardoor je de dynamiek van de natuurlijke voedselketen kunt observeren.

 6. Ngoitokitok Springs: Deze bronnen zijn een cruciale waterbron voor dieren in het gebied. Het is een populaire plek om wilde dieren te observeren, vooral in drogere periodes.

 7. Uitzichtpunten: Verschillende uitzichtpunten langs de kraterwand bieden adembenemende panoramische uitzichten over de krater en het omliggende landschap.

 8. Vogelspotten: De krater herbergt een divers scala aan vogelsoorten, van roofvogels tot watervogels en zangvogels. Dit maakt het een paradijs voor vogelliefhebbers.

 9. Oudupai Gorge: Deze nabijgelegen kloof is een belangrijke archeologische en paleontologische site, ook wel bekend als de "Wiegen van de Mensheid". Het is een plek waar belangrijke fossielen en overblijfselen van vroege menselijke voorouders zijn ontdekt.


In de middag maak je je eerste game drive in het indrukwekkende Serengeti National Park. Dit is het oudste park van Tanzania en een van de grootste reservaten van het land. Het landschap bestaat uit grasvlaktes in het zuiden, savannes begroeid met acaciabomen in het midden en graslanden met bomen en struiken in het noorden. 


De Serengeti herbergt miljoenen soorten dieren. Er is dan ook een behoorlijk grote kans dat je hier de Big Five kunt spotten. Opvallend detail is dat de mannetjes leeuwen in de Serengeti vrij karakteristieke zwarte manen hebben. Verder heb je kans hier cheeta’s, wilde honden, olifanten, buffels, topi’s, zwijnen en hyena’s te spotten.


Hier zijn enkele van de dingen die je kunt verwachten te zien tijdens deze reis:

 1. Ndutu-regio: Terwijl je van de Ngorongoro-krater naar het zuiden reist, zul je de Ndutu-regio binnenkomen. Dit gebied staat bekend om zijn weidse vlaktes en het is een belangrijke locatie voor de grote migratie van wildebeesten en zebra's. Afhankelijk van het seizoen, kun je duizenden grazers zien die zich verplaatsen op zoek naar vers gras.

 2. Grote Migratie: Als je reist tijdens het migratieseizoen (ongeveer van december tot maart), kun je getuige zijn van een van de meest indrukwekkende natuurspektakels ter wereld - de jaarlijkse migratie van wildebeesten, zebra's en gazellen. Dit is een unieke gelegenheid om enorme kuddes grazers en de roofdieren die hen volgen te zien.

 3. Predatoren: Het zuidelijke deel van de Serengeti is de thuisbasis van een overvloed aan roofdieren, waaronder leeuwen, cheeta's, luipaarden, hyena's en wilde honden. Het landschap biedt veel dekking voor deze dieren, waardoor de kans op het spotten van roofdieren hoog is.

 4. Vogels: De Serengeti herbergt ook een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder roofvogels, watervogels, en talloze andere soorten. Je kunt verschillende vogelsoorten observeren terwijl ze zich voeden, nesten bouwen en in hun natuurlijke omgeving leven.

 5. Landschappen: Het zuidelijke deel van de Serengeti heeft een gevarieerd landschap, van open vlaktes tot acacia-bossen en wetlands. Dit creëert een diverse omgeving voor zowel grazers als roofdieren.

 6. Kopjes: De Serengeti staat bekend om zijn karakteristieke granieten rotsformaties, bekend als "kopjes". Deze rotsen dienen vaak als rustplaatsen voor leeuwen en andere dieren en bieden prachtige uitzichten over het landschap.

 7. Zonsondergangen en zonsopgangen: De uitgestrekte open vlaktes van de Serengeti bieden spectaculaire zonsondergangen en zonsopgangen die een onvergetelijk uitzicht bieden over het Afrikaanse landschap.


Dag 07: Ndutu Zuid-Serengeti NP
(Volledige dag game drive)

Reis je tussen december en augustus, dan reis je tijdens de grote trek of migratie. Vanaf december trekken enorme kuddes wildebeesten vanuit het zuiden van de Serengeti in noordelijke richting. Circa begin augustus verlaten ze het noorden van de Serengeti en trekken ze de Masai Mara in Kenia binnen. Kuddes zebra’s, giraffen, buffels, elanden en gazelles trekken mee met de wildebeesten. Dit geheel zorgt voor spectaculaire beelden.


Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je kunt ervaren tijdens een bezoek aan het zuidelijke Serengeti-gebied:

 1. Grote Migratie: Dit gebied is een belangrijk deel van het jaarlijkse migratiepad van wildebeesten, zebra's en gazellen. Afhankelijk van het seizoen, kun je getuige zijn van enorme kuddes grazers die zich verplaatsen op zoek naar voedsel en water, wat vaak leidt tot spannende interacties tussen prooidieren en roofdieren.

 2. Predatoren: Het zuidelijke deel van de Serengeti staat bekend om zijn hoge dichtheid aan roofdieren. Je hebt goede kansen om leeuwen, cheeta's, luipaarden, hyena's en wilde honden in actie te zien terwijl ze jagen, rusten en hun jongen verzorgen.

 3. Acacia-bossen en savannes: Het landschap in het zuidelijke Serengeti-gebied varieert van uitgestrekte open vlaktes tot bossen van acaciabomen. Deze diversiteit aan habitats trekt een verscheidenheid aan dieren aan en biedt ook mooie landschapsfoto's.

 4. Grote kuddes grazers: Tijdens het migratieseizoen zie je enorme aantallen wildebeesten, zebra's en gazellen die zich verzamelen op de vruchtbare vlaktes. Dit biedt een indrukwekkend schouwspel van de natuur in actie.

 5. Lake Ndutu en Lake Masek: Deze ondiepe meren in de buurt van de Ndutu-regio trekken veel vogels en andere dieren aan, waaronder flamingo's, pelikanen en nijlpaarden.

 6. Kopjes: De rotsachtige kopjes in het zuidelijke Serengeti-gebied zijn niet alleen schilderachtig, maar ook belangrijk voor de dieren in het gebied. Ze bieden schaduw, rustplekken en uitkijkposten voor roofdieren.

 7. Vogelspotten: Het gebied is rijk aan vogelsoorten. Je kunt een verscheidenheid aan kleurrijke en diverse vogels tegenkomen, variërend van roofvogels tot watervogels en kleine zangvogels.

 8. Zonsopgangen en zonsondergangen: Het uitgestrekte landschap biedt prachtige uitzichten bij zonsopgang en zonsondergang. Dit zijn vaak momenten van rust en prachtige kleuren in de lucht.

 9. Natürlichescharfe Hartebeest: Deze ongebruikelijke antilopensoort, die alleen te vinden is in het zuidelijke deel van de Serengeti, is een zeldzame en unieke bezienswaardigheid.


Dag 08: Zuid-Serengeti NP - Lake Victoria West-Serengeti NP (halve dag game drive) (200km)

Lake Victoria is het grootste meer van Afrika en het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld. Het strekt zich uit over meerdere landen, waaronder Tanzania. Serenity on the Lake lodge.

Hier zijn enkele bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt ervaren rond het Tanzaniaanse deel van Lake Victoria:

 1. Boottochten: Het Victoriameer biedt talloze mogelijkheden voor boottochten. Deze tochten kunnen variëren van korte excursies tot langere reizen, waarbij je de kans hebt om het meer van dichtbij te ervaren en mogelijk watervogels en andere dieren te zien.
 2. Vogelspotten: Het meer is een belangrijke habitat voor verschillende soorten vogels, waaronder visarenden, pelikanen, aalscholvers en nog veel meer. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers.

 3. Lokaal eten: Proef de lokale keuken in de restaurants en eetgelegenheden aan de oever van het meer. Visgerechten zijn hier natuurlijk bijzonder populair en vers.
 4. Sundowner Cruises: Maak een boottocht bij zonsondergang om te genieten van het prachtige kleurenspektakel aan de horizon terwijl je over het rustige water vaart.


Dag 09: West Serengeti NP - Centraal Serengeti Np (halve dag game drive) (168km)

Na het ontbijt word je opgehaald door lokale vissers in hun kano's voor een trip naar een nabijgelegen dorp, begeleid door een lokale gids verken je het dorp, ontmoet je de mensen en luister je naar de verhalen van de vissers die zingen over hun vangsten van de afgelopen nacht. In de namiddag neem je deel aan een game drive.


Dag 10: Centraal Serengeti Np (game drive in Seronera en Makoma omgeving)

Seronera en Makoma zijn twee van de meest bezochte gebieden in het Serengeti National Park, en bieden beide een overvloed aan prachtige landschappen en wilde dieren. Hier is wat je kunt verwachten te zien in deze gebieden:

Seronera:

 1. Dieren in het Wild: Seronera staat bekend om zijn hoge dichtheid aan dieren in het wild. Je hebt goede kansen om leeuwen, luipaarden en cheeta's te zien, evenals grote kuddes grazers zoals gnoes, zebra's en gazellen.

 2. Kopjes: Seronera herbergt karakteristieke granieten rotsformaties, bekend als "kopjes". Deze rotsen dienen vaak als rustplaatsen voor leeuwen en andere dieren, en bieden een schilderachtig uitzicht op het omliggende landschap.

 3. Serengeti Research Center: In Seronera bevindt zich het Serengeti Research Center, waar wetenschappers werken aan het begrijpen en behouden van het ecosysteem van de Serengeti. Er zijn educatieve tentoonstellingen die bezoekers meer inzicht geven in het gebied.

 4. Acacia-bossen: De omgeving heeft dichte acacia-bossen die schaduw en beschutting bieden aan dieren zoals olifanten en giraffen.

Makoma:

 1. Nabijheid van Grumeti River: Makoma ligt in de buurt van de Grumeti River, een belangrijke waterbron in het Serengeti-ecosysteem. Hier heb je de kans om verschillende dieren te spotten die naar de rivier komen om te drinken, zoals nijlpaarden, krokodillen en allerlei vogels.

 2. Rustige en minder drukke omgeving: Makoma is over het algemeen minder druk bezocht dan sommige andere delen van het park, wat betekent dat je een rustigere en meer intieme safari-ervaring kunt hebben.

 3. Wilde dieren en grazers: Het gebied trekt een verscheidenheid aan wilde dieren aan, waaronder impala's, giraffen, hyena's en olifanten. Grazers komen hier ook voor voedsel en water.

 4. Landschappen: Makoma biedt een mix van open vlaktes, acacia-bossen en riviervalleien, waardoor je een gevarieerd landschap kunt verkennen.


Dag 11: Centraal Serengeti NP - Lake Manyara NP (halve dag game drive) (210km)

Later in de middag maak je een gamedrive in dit kleinere maar mooie nationale park. Het landschap wordt aan de ene kant omzoomd door het Manyara meer en aan de andere kant door de steile wand van de grote slenk. Dit nationale park staat bekend om de enorme hoeveelheid vogelsoorten, roze flamingo’s in het meer, maar ook om de leeuwen die een bijzondere gewoonte hebben. Zij klimmen hier namelijk graag in de bomen. Kijk dus ook regelmatig goed in de bomen om leeuwen te spotten. Verder vind je hier ook olifanten, bavianen en giraffen.Manyara Kirurumu tented lodge.


Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in Lake Manyara NP:

 1. Lake Manyara: Het meer zelf is een opvallende bezienswaardigheid, omringd door een weelderig landschap van bossen en graslanden. Het meer trekt veel vogels aan, waaronder flamingo's, pelikanen en andere watervogels.

 2. Vogelspotten: Lake Manyara staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten in het park te vinden, variërend van watervogels tot roofvogels en zangvogels.

 3. Boomklimmende leeuwen: Lake Manyara NP staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Deze unieke leeuwen klimmen soms in de takken van bomen om te rusten en af te koelen.

 4. Grote zoogdieren: Ondanks de grootte van het park kun je een verscheidenheid aan wilde dieren tegenkomen, waaronder olifanten, buffels, giraffen, impala's, nijlpaarden, wrattenzwijnen en meer.

 5. Hot Springs: Er zijn warmwaterbronnen in de buurt van het meer die zich onderscheiden door hun hoge temperatuur. Deze natuurlijke warmwaterbronnen zijn een interessante geologische bezienswaardigheid.

 6. Maji Moto Walking Trail: Deze wandelroute biedt een kans om het park te verkennen te voet, begeleid door een parkwachter. Het is een geweldige manier om dichter bij de natuur te komen en te genieten van het landschap.

 7. Picknickplaatsen: Lake Manyara NP heeft aangewezen picknickplaatsen waar je kunt stoppen om te genieten van een maaltijd te midden van de natuur.

 8. Landschappen: Het park biedt een verscheidenheid aan landschappen, waaronder acacia-bossen, open vlaktes en uitzichten over het meer en de omliggende heuvels.

 9. Mto wa Mbu Village: Dit nabijgelegen dorp biedt de kans om de cultuur van de lokale bevolking te ervaren, ambachtelijke markten te bezoeken en meer te leren over het dagelijkse leven.

 10. Kanosafari op Lake Manyara: Vandaag geniet je van een volledige dag kanosafari op Lake Manyara. Peddel door de rustige wateren terwijl je geniet van de serene omgeving en de overvloedige flora en fauna van het meer. Stop onderweg voor een picknicklunch op een van de schilderachtige eilanden in het meer.


 11. Dag 12: Lake Manyara NP - Arusha airport vlucht naar huis of enkele dagen strand in Zanzibar

Na het ontbijt reis je terug naar Arusha naar de luchthaven van Kilimanjaro, waar je afscheid neemt van je gids/chauffeur. Hopelijk heeft hij ervoor gezorgd dat je van een onvergetelijke safari rondreis hebt genoten.