Migratie Reis Serengeti & Ndutu in 9 dagen (dec-maart)

Tijdens deze reis zult u zich verwonderen over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti, waar aan de horizon kuddes olifanten en groepen zebra's te zien zijn. De indrukwekkende Ngorongoro-krater zal een hoogtepunt van uw safari zijn. In het bosrijke Lake Manyara National Park komt u talrijke bavianen tegen tijdens uw game drive. In de wildrijke privé-concessie Ndutu heeft u de mogelijkheid om off-road te rijden en het wilde dierenleven van zeer dichtbij te bewonderen. U beschikt over uw eigen 4x4 jeep en een Engelssprekende gids/chauffeur  waarmee u privé game drives zult maken. Hoewel de migratie onvoorspelbaar is, zijn de kansen tijdens deze reisperiode (december tot maart) in de privé-concessie Ndutu, grenzend aan de Serengeti, zeer gunstig.

Dag 01: Brussel – Kilimanjaro airport - Arusha

Vlucht Brussel naar Kilimanjaro International Airport, waar je de dag nadien toe komt.


Dag 02: Arusha

Na landing en oppik bagage ontmoet je op het vliegveld uw gids en geniet je van de eerste avond in een comfortabele lodge / hotel.


Mocht u tijd en zin hebben kan u in het nabijgelegen Arusha National Park een eerste game drive maken. In het park kan u een prachtige kanotocht maken op de Momella Lakes die midden in het park gelegen zijn, zodat u de gamedrive met de kanotocht kan combineren. Ook in de omgeving van Arusha kunt u een kanotocht maken: langs de oevers van Lake Duluti vindt u talloze water- en roofvogels als arenden, ijsvogels en reigers. U kunt er echter ook voor kiezen deze dag te ontspannen bij uw hotel / lodge.


Dag 03: Arusha – Lake Manyara (101 km)

Deze ochtend kan je optioneel om 07:00 een schitterende vlucht maken over Mount Kilimanjaro. Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht over de gletsjers, kraters en andere natuurlijke wonderen. Na een vlucht van ongeveer 1 uur keer je terug naar je lodge voor een ontbijt.


Na het ontbijt vertrekt u naar het bosrijke Lake Manyara Np. Onderweg stopt u in het boerendorpje Mto wa Mbu voor een excursie van +- 2 uur per tuktuk. U bezoekt boerderijen, scholen, kerken,een bar en lokale markt. Geniet van de bezienswaardigheden en geluiden van dit bruisende dorp. Rij verder naar de oevers van het meer waar u prachtige uitzichten heeft over het meer, de Rift Valley Wall en kleine kuddes dieren in het wild.Na de tuk tuk rit vertrekt u verder naar Lake Manyara National Park voor een gamedrive.

Na de lunch start de game drive, direct bij binnenkomen in het park zal u kennismaken met de vele bavianen die hier leven. In het westelijke deel van het park kunnen we: olifanten, bavianen, groene meerkatten en met veel geluk een luipaard spotten. In de lager gelegen savannes en moerassen komen impala's, gnoes, zebra's, nijlpaarden, giraffes en buffels voor. De olifanten op en langs de weg zijn vermakelijk en als u geluk steelt een leeuw de show!


Je verblijft vervolgens 2 nachten midden in (of nabij) het park, waar je ook een wandel- of nachtsafari kan maken. De kans is groot dat er pasgeboren dieren voorbij lopen, terwijl jij geniet van een drankje bij de tent.


Dag 04: Lake Manyara NP (halve dag game drive)

Later in de middag maak je een gamedrive in dit kleinere maar mooie nationale park. Het landschap wordt aan de ene kant omzoomd door het Manyara meer en aan de andere kant door de steile wand van de grote slenk. Dit nationale park staat bekend om de enorme hoeveelheid vogelsoorten, roze flamingo’s in het meer, maar ook om de leeuwen die een bijzondere gewoonte hebben. Zij klimmen hier namelijk graag in de bomen. Kijk dus ook regelmatig goed in de bomen om leeuwen te spotten. Verder vind je hier ook olifanten, bavianen en giraffen.


Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in Lake Manyara NP:

 1. Lake Manyara: Het meer zelf is een opvallende bezienswaardigheid, omringd door een weelderig landschap van bossen en graslanden. Het meer trekt veel vogels aan, waaronder flamingo's, pelikanen en andere watervogels.

 2. Vogelspotten: Lake Manyara staat bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten in het park te vinden, variërend van watervogels tot roofvogels en zangvogels.

 3. Boomklimmende leeuwen: Lake Manyara NP staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen. Deze unieke leeuwen klimmen soms in de takken van bomen om te rusten en af te koelen.

 4. Grote zoogdieren: Ondanks de grootte van het park kun je een verscheidenheid aan wilde dieren tegenkomen, waaronder olifanten, buffels, giraffen, impala's, nijlpaarden, wrattenzwijnen en meer.

 5. Hot Springs: Er zijn warmwaterbronnen in de buurt van het meer die zich onderscheiden door hun hoge temperatuur. Deze natuurlijke warmwaterbronnen zijn een interessante geologische bezienswaardigheid.

 6. Maji Moto Walking Trail: Deze wandelroute biedt een kans om het park te verkennen te voet, begeleid door een parkwachter. Het is een geweldige manier om dichter bij de natuur te komen en te genieten van het landschap.

 7. Picknickplaatsen: Lake Manyara NP heeft aangewezen picknickplaatsen waar je kunt stoppen om te genieten van een maaltijd te midden van de natuur.

 8. Landschappen: Het park biedt een verscheidenheid aan landschappen, waaronder acacia-bossen, open vlaktes en uitzichten over het meer en de omliggende heuvels.

 9. Mto wa Mbu Village: Dit nabijgelegen dorp biedt de kans om de cultuur van de lokale bevolking te ervaren, ambachtelijke markten te bezoeken en meer te leren over het dagelijkse leven.


Dag 05: Lake Manyara - Ngorongoro Krater (77km) Game drive

Deze morgen vertrekt u na een vroeg ontbijt naar de Ngorongoro krater. U maakt een lange, intensieve game drive op de bodem van de krater, een picknicklunch is voorzien, zodat u de hele dag in de krater kunt verblijven. De bodem van de krater heeft een doorsnee van 16 tot 20 kilometer en de variatie aan landschappen en diersoorten is voor zo'n klein gebied ongekend.

Vandaag kan u deze fotogenieke plaats en zijn bewoners aanschouwen. Het landschap wordt omzoomd door beboste kraterwanden en op de bodem van de krater worden graslanden afgewisseld met lage begroeiing en een aantal meertjes, waar vele vogelsoorten leven. Met een beetje geluk kun je vandaag leeuwen, buffels, gazelles, neushoorns, jakhalzen, zebra’s, cheeta’s, luipaarden en/of hyena’s spotten.  Hier is wat u kunt verwachten tijdens deze overgang:


  1. Landschappen: De krater heeft een gevarieerd landschap, variërend van open graslanden en moerassen tot dichte bossen. Dit creëert een divers ecosysteem dat verschillende diersoorten aantrekt.

  2. Lake Magadi: Dit alkalische meer is een opvallende functie van de krater. Het is een broedplaats voor verschillende watervogels en biedt een prachtig contrast met het omliggende landschap.

  3. Lerai-bos: Dit bosgebied is een thuis voor veel dieren, waaronder olifanten en luipaarden. Het biedt een ander type habitat dan de open vlaktes en is een geweldige plek om de schaduw op te zoeken.

  4. Grote concentraties grazers: De vruchtbare bodem van de krater ondersteunt grote aantallen grazers, zoals gnoes, zebra's en gazellen. Dit trekt op zijn beurt roofdieren aan, waardoor je de dynamiek van de natuurlijke voedselketen kunt observeren.

  5. Ngoitokitok Springs: Deze bronnen zijn een cruciale waterbron voor dieren in het gebied. Het is een populaire plek om wilde dieren te observeren, vooral in drogere periodes.

  6. Uitzichtpunten: Verschillende uitzichtpunten langs de kraterwand bieden adembenemende panoramische uitzichten over de krater en het omliggende landschap.

  7. Vogelspotten: De krater herbergt een divers scala aan vogelsoorten, van roofvogels tot watervogels en zangvogels. Dit maakt het een paradijs voor vogelliefhebbers.

  8. Ngorongoro-krater: Bij aankomst in de Ngorongoro-krater kunt u zich verheugen op een van de meest opmerkelijke wildsafari-ervaringen ter wereld. De krater herbergt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren, waaronder de "Big Five" (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard), evenals nijlpaarden, hyena's, cheeta's en talloze vogelsoorten.


Zo’n 8 miljoen jaar geleden was de Ngorongoro krater een actieve vulkaan, totdat de kegel instortte. Hierdoor werd de krater gevormd, die 610 meter diep is en zo’n 20 kilometer in diameter. Als je op de bodem van de krater bent, bevind je je niet alleen in een prachtige omgeving, maar ook in het thuisgebied van een enorme hoeveelheid Afrikaanse dieren. Zo vind je hier zelfs de zwarte neushoorn. Alleen de impala en topi vind je hier niet door de concurrentie met het wildebeest. Tevens vind je hier geen giraffen omdat er voor hen geen eten op boomhoogte is. Een ander interessant verschijnsel is dat hier voornamelijk mannetjes olifanten leven.


Dag 06: Ngorongoro Krater - Serengeti Centaal (160 km) Game drive
De reis van de Ngorongoro-krater naar het centrale deel van de Serengeti in Tanzania is een opwindende rit waarbij u kunt genieten van het prachtige landschap en de mogelijkheid heeft om onderweg wilde dieren te spotten, het is één lange game drive. Hier is een idee van wat u tijdens deze overgang kunt zien:

 1. Ngorongoro-krater: U begint uw reis vanuit de Ngorongoro-krater, een van 's werelds meest indrukwekkende natuurlijke amfitheaters. Terwijl u de krater verlaat, kunt u nog steeds dieren tegenkomen, zoals leeuwen, olifanten, buffels en neushoorns die zich in de buurt bevinden.

 2. Ngorongoro Conservation Area: Gedurende het eerste deel van uw reis rijdt u door het Ngorongoro Conservation Area, dat bekend staat om zijn prachtige landschap, inclusief savannes, bergen en bossen. Hier kunt u Masai-herders met hun kuddes tegenkomen en misschien zelfs wat traditionele dorpen zien.

 3. Olduvai Gorge: Deze beroemde archeologische site ligt op de route tussen de Ngorongoro-krater en de Serengeti. Het is de plaats waar belangrijke fossielen en artefacten zijn ontdekt die ons begrip van de menselijke evolutie hebben verrijkt.

 4. Serengeti-landschap: Naarmate u dieper het Serengeti National Park nadert, zult u merken dat het landschap verandert in uitgestrekte graslanden, acacia-bomen en kopjes (rotsachtige heuvels). Het uitzicht op de open vlaktes is adembenemend en biedt uitstekende mogelijkheden voor het spotten van wilde dieren.

 5. Wildlife Sighting: Tijdens de reis van de Ngorongoro-krater naar het centrale Serengeti-gebied kunt u allerlei wilde dieren tegenkomen, waaronder leeuwen, luipaarden, cheeta's, giraffen, zebra's, gnoes, impala's, hyena's en talloze vogelsoorten.

 6. Grote migratie (afhankelijk van het seizoen): Als u de reis maakt tijdens het migratieseizoen (meestal tussen december en juli), heeft u de kans om deel te nemen aan of getuige te zijn van de grote migratie van gnoes en zebra's terwijl ze op zoek zijn naar vers gras en water. Dit is een spectaculair natuurverschijnsel dat de Serengeti beroemd heeft gemaakt.Dag 07 : Serengeti Centraal - Serengeti Zuid Ndutu (97km) Game drive

Na het ontbijt gaat u naar het Ndutu gebied, al gamedrivend via Zuid-Serengeti en de Moru Kopjes, een aanrader in deze periode van het jaar. U kan onderweg stoppen bij een Maasai dorp.  Na de regenperiode in november trekken de gnoes naar dit gebied, waar ze het mineraalrijke gras nodig hebben om hun jongen te voeden. In februari worden de jonge gnoes geboren en zijn de graslanden gevuld met duizenden jonge kalfjes. Naast de gnoes en zebra’s vindt u in het Ndutu gebied zeer veel ander wild, waaronder leeuwen, hyena’s, cheeta’s, giraffen, impala’s, hartenbeesten, buffels en vele soorten vogels. Na de lunch maakt u een game drive in dit bijzondere gebied.


Dag 08: Ndutu (privé concessie) Game drive
Vandaag staan er 2 game drives gepland, één ochtends en één ’s middags. Ndutu is een privé privé-concessie, wat betekent dat u hier off road mag rijden en zodoende zeer dicht bij het wild kunt komen, een toplocatie! Vertrek in samenspraak met uw gids vroeg op safari, vraag aan de receptie van uw lodge voor een ontbijtmand, zo bent u op pad als de dieren het meest actief zijn. 

Dag 09: Ndutu - Arusha (250 km) of verleng uw vakantie voor een paar dagen op Zanzibar
Vandaag rijdt u in ongeveer 5 uur terug naar Arusha waar u kan gaan lunchen. Aan het eind van de middag wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw avondvlucht naar huis, waar u de volgende ochtend aankomt. Einde van een prachtige reis! 

De Grote Trek Route