Wat is het verschil tussen een safari in Noord of  Zuid Tanzania ?

Een safari in Noord-Tanzania en Zuid-Tanzania biedt verschillende ervaringen en unieke wildobservatiemogelijkheden.

Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen deze twee regio's:

Noord-Tanzania:

Noord-Tanzania is uiterst geschikt voor het maken van een privé safari met een privé-voertuig met chauffeur/gids. De wildparken liggen hier dicht bij elkaar of gaan soms in elkaar over, waardoor de te rijden route vaak volledig door een wildgebied gaat = constante game drive !!!


  1. Beroemde Nationale Parken: Noord-Tanzania herbergt enkele van de meest iconische nationale parken en reservaten in Afrika, waaronder de Serengeti, de Ngorongoro-krater, Lake Manyara en Tarangire National Park.

  2. Grote Migratie: De wereldberoemde jaarlijkse migratie van gnoes en zebra's vindt voornamelijk plaats in de Serengeti en Masai Mara, net over de grens in Kenia. Dit is een van de meest opmerkelijke natuurlijke spektakels ter wereld en trekt veel bezoekers aan.

  3. Diversiteit aan dieren: Noord-Tanzania staat bekend om de "Big Five" - leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard - en biedt uitstekende kansen om deze dieren te zien.

  4. Cultuur: In deze regio kunt u ook de rijke cultuur van de Masai en andere inheemse stammen ervaren, vooral in gebieden rond de Ngorongoro-krater.

Zuid-Tanzania:

In Zuid-Tanzania is het beter om tussen de wildparken te vliegen, U maakt dan een zogenaamde fly in safari en maakt gamedrives (gezamenlijk of privé) met open 4x4 voertuigen van de lodges waar u verblijft. De wildgebieden liggen hier zeer ver uit elkaar, waardoor lange rijtijden van soms wel 10 uur heeft om van het ene naar het andere park te rijden.


  1. Minder toeristisch: In vergelijking met het noorden is Zuid-Tanzania minder toeristisch en biedt het een meer afgelegen en intieme safaribeleving.

  2. Wildernis en natuurbescherming: Deze regio heeft uitgestrekte wildernisgebieden en ongerepte ecosystemen, zoals het Selous Game Reserve en Ruaha National Park. Hier kunt u genieten van rustigere en meer exclusieve safari's.

  3. Variëteit aan habitats: Zuid-Tanzania heeft een verscheidenheid aan habitats, waaronder savannes, moerassen, rivieren en bossen, wat resulteert in een divers scala aan flora en fauna.

  4. Migratie van wildebeesten: Hoewel niet zo beroemd als de migratie in het noorden, heeft Zuid-Tanzania ook de migratie van wildebeesten in het Katavi National Park, een minder bezochte maar indrukwekkende gebeurtenis.

  5. Vogels spotten: Zuid-Tanzania is een paradijs voor vogelliefhebbers vanwege de overvloed aan vogelsoorten.


Het belangrijkste verschil ligt in de toeristische drukte, de soorten wild die u kunt zien en de aard van de safaribestemming. Beide regio's hebben hun eigen unieke charme en het hangt af van uw persoonlijke voorkeur welke het beste bij uw reisdoelen past. Over het algemeen biedt Noord-Tanzania een meer bekende en drukkere safari-ervaring, terwijl Zuid-Tanzania een meer afgelegen en ongerepte omgeving biedt.