Praktische Info Tanzania
Taal:
Tanzania kent officieel 2 talen: Engels en Swahili. Daarnaast hebben veel stammen hun eigen taal. Swahili is ontstaan uit het Bantoe, maar kent ook veel Engelse en Arabische leenwoorden. In Tanzania spreken de meeste mensen vooral Swahili, vaak ook hun stamtaal en soms Engels.
Feiten:
Tanzania Big Five Safari:
De Big Five: leeuwen, olifanten, buffels, luipaarden en neushoorns. Tanzania kent nog talloze andere indrukwekkende diersoorten en honderden prachtige, kleurrijke vogels. Jullie persoonlijke gids vertelt graag alles over de dieren, vogels en de planten die je onderweg tegenkomt. Tijdens de safari maken jullie gebruik van een 4×4 Landcruiser of jeep met een opklapbaar dak, Tanzania-reizen.be organiseert alleen privé-safari’s op maat, wat wil zeggen dat de Jeep en gids alleen voor jullie zijn. Jullie bepalen dus zelf hoe laat de safari begint en eindigt, in overleg met de gids kan je dat op de dag zelf nog bepalen. Mochten jullie bijvoorbeeld ineens zin hebben om de dag aan het zwembad af te sluiten, dan is dat geen probleem. Met een beetje geluk zie je ook daar nog het wild aan je voorbijtrekken.
Weet wel dat de meeste dieren actief zijn bij zonsopkomst en bij zonsondergang. Dan zijn de temperaturen in Tanzania aangenaam en gaan ze op zoek naar voedsel. De kans om de dieren in actie te zien is dan het grootst. Maar ook midden op de dag is er nog genoeg wild te spotten.
Nationale parken in Tanzania
De NP van Tanzania vormen de rode draad doorheen uw safari reis, zij zorgen voor de hoogtepunten tijdens je Tanzania rondreis. Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen en stel samen met onze Tanzania Reisspecialisten jullie Tanzania Droomreis samen. De beste NP zijn:
Maar denk ook aan de minder bekende parken die Zuid Tanzania rijk is : Ruaha, Selous, Jatavi en Mikumu.
Op bezoek bij lokale stammen:
Tijdens jullie safari in Tanzania bieden wij de mogelijkheid een traditionele stam te bezoeken. De bekendste stam in Tanzania is wellicht de Maasai stam. Dit zijn van oorsprong nomadisch herdersvolkeren die men hun vee meeleven. De Maasai zijn bekend vanwege hun mooie kralensieraden, de lange speer in de hand en de rode shukkas (dekens die ze als kleding dragen). De Maasai leven in semipermanente hutten – manyatta’s– die uit gras en mest zijn opgetrokken. De traditionele dans bestaat uit het zo hoog mogelijk springen.
Rond het Eyasimeer leeft de oudste stam van Tanzania, de Hadzabe. Tot voor kort leefden zij zeer geïsoleerd, maar tegenwoordig ontvangen ze graag bezoek van toeristen. De Hadzabe hebben nog steeds een traditionele levensstijl, die inhoudt dat ze voornamelijk van de jacht leven. En net als de meer zuidelijk levende San en Xhosa hebben ze een klik in hun taal.
Visum Tanzania?
Voor Tanzania is een visum nodig en een reispas die nog minimaal 6 maanden geldig na terugkomst. Het visum is op 2 manieren te bekomen :
-vooraf aan te vragen bij de Tanzaniaanse ambassade in Brussel en kost +- 50 euro of
-on arrival op het vliegveld, het kost dan +- 50 dollar, zie wel dat je een stylo en 50 dollar cash bij hebt en houd rekening met een wachttijd van een 45 minuten. Wil je niet wachten koop dan het visum best van tevoren!
Ambassade Tanzania in België:
Embassy of The United Republic of Tanzania
Avenue Franklin Roosevelt 72,
1050 Brussel
Tel: +32 2 640 65 00
Belgische Ambassade in Tanzania:
Barack Obama Road 5
Dar Es Salaam
+255 22 211 26 88 / +255 75 478 21 56 (emergency number outside opening hours)
Tanzania veilige bestemming ?
Tanzania is een veilige bestemming, het wordt zelfs het meest veilige land van Afrika genoemd. Politiek gezien is het land stabiel, er is nog wel relatief veel armoede.
extra tips:
Gezondheidszorg in Tanzania
De gezondheidszorg in Tanzania is van wisselende kwaliteit. In de grote steden zijn de medische voorzieningen redelijk tot goed, maar vaak zijn er lange wachttijden en voorkomen is beter dan genezen.
Inentingen
Zijn voor Tanzania raadzaam contacteer uw huisarts, vooral Gele koorts wordt aangeraden.
Malaria is endemisch in Tanzania. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven.
Reizigersdiarree: Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.
Cholera: Tijdens de twee regenseizoenen zijn er soms lokale cholera-uitbraken in Tanzania. Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie. De ziekte wordt vooral overgebracht door vervuild drinkwater of voedsel. Veel voorkomende besmettingsrisico’s zijn het drinken van leidingwater en het eten van voedsel dat niet goed bereid is. Denk bijvoorbeeld aan fruit en groente dat met besmet water is gewassen. Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet.
Blootsvoets wandelen of zwemmen in stilstaand water is af te raden.
Vaccinatieboekje
Zie dat alle vaccinaties worden bijgeschreven in je vaccinatieboekje. Mocht je dat niet hebben, dan meld je dit aan je huisarts, want bij aankomst kan de douane ernaar vragen.
Reisapotheek:
Voorzie: pleisters, steriel verband, middelen tegen blaren, jodium, maandverband en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten.
Welke kledij voorzien voor tijdens uw safari in Tanzania?
Tanzania ligt net ten zuiden van de evenaar waardoor de zon zeer krachtig kan zijn. Te veel aan zon kan uitdroging, misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn veroorzaken. Het is daarom goed overdag een hoed of pet te dragen en een donkere zonnebril, zonnecrème is geen overbodige luxe.
Na zonsondergang is het verstandig een lange broek en hemd met lange mouwen te dragen vanwege de muggen. Neem een trui of jas mee voor 's ochtends en 's avonds.
Tijdens de safari draag je best vrijetijdskleding, liefst van katoen en in safarikleuren (kaki of groen). Draag geenn donkere kleuren (zwart, blauw of rood) tijdens de safari, deze trekken insecten aan.
Eten en drinken:
Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de dag, de waarme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je onbewust veel vocht verliest. Tijdens de safari krijgen jullie de lunch in een lunchbox mee, die je onderweg op speciale picknickplekken kunt nuttigen.
In de lodges, tentenkampen of resorts is het eten meestal Europees georiënteerd, met een aantal Tanzaniaanse gerechten als toevoeging.
-'s Morgens is er een uitgebreid Engels ontbijt met eieren, spek, tomaten, muesli en heerlijke tropische vruchten.
- De lunch bestaat meestal uit warme gerechten
- Avondeten hebben 3 of meerdere gangen. In de kleinere lodges en kampen zijn de maaltijden doorgaans vastgesteld of er is een keuzemenu.
De grotere lodges bieden de lunch en het diner meestal in buffetvorm aan. Het lokale bier (de meest bekende zijn Kilimanjaro, Serengeti en Safari) is goed te drinken en er is vaak keuze uit meerdere wijnen.
Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Op de kamer staan daarom steeds een fles of een kan met gezuiverd drinkwater.
Betalen in Tanzania 10,000 Tanzaniaanse Schilling = +- 3,59 euro
Betalen in Tanzania doe je met de lokale valuta, de Tanzaniaanse shilling, die verkrijgbaar is in briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 Tsh en in munten van 50, 100, 200 en 500 Tsh.
De Tanzaniaanse shilling is buiten Tanzania niet verkrijgbaar of verhandelbaar. Neem best contante euro’s (biljetten van maximaal vijftig euro) of Amerikaanse dollars meenemen. Kleingeld is handig om in de hotels een fooi te kunnen geven.
Ga je met uw kredietkaart of bancontact geld afhalen doe dit best op de luchthaven of in grote steden, soms werken ze niet altijd, dus voorzie steeds tijdig in cash voorraad.
Kredietkaarten zijn ook te gebruiken vooral Mastercard is overal geaccepteerd.
Visa en American Express worden soms niet geaccepteerd !!!.
In de lodges kan je met euro’s, dollars of kredietkaart betalen en eventueel kan je hier ook dollars of euro’s omwisselen naar shillings tegen een normale wisselkoers. In de tentenkampen kan het soms lastig zijn om met kredietkaart te betalen vanwege de afgelegen liggen en slechte intenetverbinding.
Hoeveel fooi geef je in Tanzania?
Fooien zijn in Tanzania niet verplicht. De lonen liggen niet hoog in Tanzania en het personeel zal een fooi dus altijd waarderen. Een fooi geef je uit aprreciatie en mag geen verplichting zijn. De Gidsen rekenen wel op een fooi van +- 10 dollar per dag per persoon, omdat ze tijdens de hele safari volledig tot jullie beschikking staat. Onze gidsen worden goed betaald, maar gebruiken de fooien vaak als spaargeld en om de uitgebreide familie te ondersteunen.
Fotografie en video
Neem voldoende geheugenkaarten en extra batterijen mee. Deze zijn niet of moeilijk verkrijgbaar in Tanzania.
Neem een UV- of skylightfilter mee voor in de hooglanden en ter bescherming van de lens.Een zoomlens (van bijvoorbeeld 300mm) is aan te raden voor het fotograferen van wild. Hou er bij het opladen van batterijen rekening mee dat sommige tentenkampen slechts enkele uren per dag stroom hebben via een generator en dat de spanning daarvan fluctueert.
Het gebruik van drones is niet toegestaan.Vraag bij het fotograferen van mensen altijd om toestemming voordat je je camera tevoorschijn haalt. Tegenwoordig zijn mensen meer gewend aan camera’s, maar nog steeds is niet iedereen ervan gediend.
Gsm verkeer Tanzania
Met een Gsm heb je op veel plekken bereik, maar er zijn gebieden waar er geen dekking is. De lodges en tentenkampen in de wildparken hebben wel altijd een radioverbinding. In geval van nood bent u dus wel bereikbaar, maar deze verbinding is niet bedoeld om lange gesprekken met het thuisfront te voeren. Het landnummer van Tanzania is +255.
Electriciteit
De hotels in Tanzania hebben een netspanning van 220-240 volt, maar deze kan sterk wisselen. De stopcontacten zijn driepolig (Engels). Het beste is hiervoor een wereldstekker aan te schaffen. Houd er rekening mee dat de stroom in veel lodges en kampen niet 24 uur per dag beschikbaar is.
Reisverzekering
Wij vragen onze klanten om een goede reisverzekering af te sluiten. Een reisverzekering dekt niet alleen medische kosten, maar ook schade aan of verlies van bagage.
Flying doctors verzekering: Flying Doctor Service is de enige vliegende ambulance met eigen medici en piloten die 24 uur per dag standby staan. De Flying Doctors verzekering is een aanvulling op uw gewone reisverzekering en is niet verplicht. Maar in geval van nood zorgen zij voor onmiddellijke evacuatie vanuit afgelegen gebieden naar het ziekenhuis in Nairobi. De verzekering kost 25 euro per persoon bij een safari van maximaal veertien dagen in Kenia en Tanzania.Feestdagen in Tanzania
Tijdsverschil met Tanzania
In de zomer is het in Tanzania maar één uur later en in de winter twee uur