Laagseizoen Safari in 9 dagen (apr-mei-nov)

Voor de regenmaanden april & mei en november hebben we een mooie privé-safari samengesteld. Tijdens deze Tanzania Reis verkent u alle hoogtepunten van Noord-Tanzania: Lake Manyara, Serengeti National Park, Ngorongoro-krater en het vaak over het hoofd geziene maar prachtige Tarangire National Park. Deze reisperiodes vallen samen met de regenseizoenen, met een lang regenseizoen (van half maart tot eind mei) en een kort regenseizoen (van half oktober tot eind november). Dit betekent echter niet dat dit geen goede tijd is om te reizen: minders tof, prijzen zijn gunstiger, rustiger in de parken en de kleuren zijn doorgaans intenser, ideaal voor het maken van foto's en/of filmopnames bij droog weer.

Dag 01: Brussel – Kilimanjaro airport - Arusha

Vlucht Brussel naar Kilimanjaro International Airport, waar je de dag nadien toe komt.


Dag 02: Arusha

Na landing en oppik bagage ontmoet je op het vliegveld uw gids en geniet je van de eerste avond in een comfortabel hotel / lodge.


Mocht u tijd en zin hebben kan u in het nabijgelegen Arusha National Park een eerste game drive maken. In het park kan u een prachtige kanotocht maken op de Momella Lakes die midden in het park gelegen zijn, zodat u de gamedrive met de kanotocht kan combineren. Ook in de omgeving van Arusha kunt u een kanotocht maken: langs de oevers van Lake Duluti vindt u talloze water- en roofvogels als arenden, ijsvogels en reigers. U kunt er echter ook voor kiezen deze dag te ontspannen bij uw hotel / lodge.


Dag 03: Arusha – Tarangire NP (halve dag game drive) (170km)

Deze ochtend kan je optioneel om 07:00 een schitterende vlucht maken over Mount Kilimanjaro. Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht over de gletsjers, kraters en andere natuurlijke wonderen. Na een vlucht van ongeveer 1 uur keer je terug naar je lodge voor een ontbijt.


Onze gids/chauffeur pikt je na het ontbijt op bij je lodge en na een niet te lange rit kom je aan in het Tarangire National Park. Het is een wat rustiger park in noordelijk Tanzania met een landschap gekenmerkt door graslanden, begroeid met acaciabomen en enorme baobab bomen en doe je een eerste game drive in dit steppe landschap.


Tarangire biedt geweldige wandelsafari's aan. Een Speciaal ervaring in het droge seizoen door zijn overvloed aan dieren in het wild. De beste tijd om in het park te wandelen is juni – oktober en u wordt omhuld door de natuur.


In de droge maanden, van jun / oktober, vind je hier enorme kuddes olifanten, buffels en zebra’s, maar ook neushoorns, de grote koedoe, luipaarden, leeuwen, oryxen en giraffen. Zij komen dan graag hier omdat de Tarangire rivier ze van water voorziet.


Op het Serengeti Np na heeft het Tarangire Np de grootste concentratie aan wilde dieren.


Optioneel: kan u na het diner nog een nacht safari maken. Tijdens de nachtelijke gamedrive kan je nachtdieren observeren zoals stekelvarkens, civetkatten en aardvarkens, het is een fantastische manier om nachtelijke roofdieren en herbivoren in hun element te zien.


Dag 04: Tarangire NP (Game drive)

Tarangire National Park is één van de meest populaire wildreservaten in Tanzania, bekend om zijn overvloedige wildlife en prachtige landschap. Hier zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden en excursies die je in Tarangire NP kunt ervaren:

 1. Wildlife Safari's: Het park staat bekend om zijn grote populatie olifanten, evenals een verscheidenheid aan andere dieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta's, giraffen, buffels, impala's, wrattenzwijnen en meer. Safari's met een 4x4-voertuig zijn de meest gebruikelijke manier om het wild te bekijken.

 2. Baobab Bomen: Tarangire staat bekend om de indrukwekkende en iconische baobab bomen. Deze bomen creëren een dramatisch landschap en bieden geweldige fotomogelijkheden.

 3. Vogelspotten: Tarangire herbergt een breed scala aan vogelsoorten, waardoor het een paradijs is voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 550 vogelsoorten in het park, waaronder de bijeneter, gieren, struisvogels en nog veel meer.

 4. Wandelsafari's: Sommige lodges en tentenkampen in de buurt van Tarangire bieden begeleide wandelsafari's aan, waarbij je de kans krijgt om de natuur van dichtbij te ervaren en meer te leren over de ecosystemen.
 5. Cultural Visits: Tarangire ligt in de buurt van enkele Masai-dorpen, waar je de gelegenheid hebt om inzicht te krijgen in de traditionele levensstijl en cultuur van de Masai-stam.

 6. Nachtsafari's: Sommige lodges organiseren nachtsafari's, waarbij je de kans hebt om nachtdieren en hun gedrag te observeren.

 7. Picknickplaatsen: Binnen het park zijn er speciale picknickplaatsen waar je kunt genieten van je maaltijd terwijl je omringd wordt door de natuur.

 8. Kuro Airstrip: Als je met een vliegtuig naar het park komt, zul je waarschijnlijk landen op de Kuro Airstrip. Dit is ook een interessante plek om enkele dieren te spotten.

 9. Maji Moto Hot Springs: Deze warmwaterbronnen bevinden zich net buiten het park en zijn een populaire plek om te ontspannen na een dag vol avontuur.


Dag 05: Tarangire - Lake Manyara NP (77km) (Game drive)

Na het ontbijt vertrekt u naar het bosrijke Lake Manyara Np. Onderweg stopt u in het boerendorpje Mto wa Mbu voor een excursie van +- 2 uur per tuktuk. U bezoekt boerderijen, scholen, kerken,een bar en lokale markt. Geniet van de bezienswaardigheden en geluiden van dit bruisende dorp. Rij verder naar de oevers van het meer waar u prachtige uitzichten heeft over het meer, de Rift Valley Wall en kleine kuddes dieren in het wild.Na de tuk tuk rit vertrekt u verder naar Lake Manyara National Park voor een gamedrive.

Na de lunch start de game drive, direct bij binnenkomen in het park zal u kennismaken met de vele bavianen die hier leven. In het westelijke deel van het park kunnen we: olifanten, bavianen, groene meerkatten en met veel geluk een luipaard spotten. In de lager gelegen savannes en moerassen komen impala's, gnoes, zebra's, nijlpaarden, giraffes en buffels voor. De olifanten op en langs de weg zijn vermakelijk en als u geluk steelt een leeuw de show!


Dag 06: Lake Manyara NP - Ndutu Serengeti NP (200km) (Game drive)

In de middag maak je je eerste game drive in het indrukwekkende Serengeti National Park. Dit is het oudste park van Tanzania en een van de grootste reservaten van het land. Het landschap bestaat uit grasvlaktes in het zuiden, savannes begroeid met acaciabomen in het midden en graslanden met bomen en struiken in het noorden.

De Serengeti herbergt miljoenen soorten dieren. Er is dan ook een behoorlijk grote kans dat je hier de Big Five kunt spotten. Opvallend detail is dat de mannetjes leeuwen in de Serengeti vrij karakteristieke zwarte manen hebben. Verder heb je kans hier cheeta’s, wilde honden, olifanten, buffels, topi’s, zwijnen en hyena’s te spotten.


Hier zijn enkele van de dingen die je kunt verwachten te zien tijdens deze reis:

 1. Ndutu-regio: Terwijl je van de Ngorongoro-krater naar het zuiden reist, zul je de Ndutu-regio binnenkomen. Dit gebied staat bekend om zijn weidse vlaktes en het is een belangrijke locatie voor de grote migratie van wildebeesten en zebra's. Afhankelijk van het seizoen, kun je duizenden grazers zien die zich verplaatsen op zoek naar vers gras.

 2. Grote Migratie: Als je reist tijdens het migratieseizoen (ongeveer van december tot maart), kun je getuige zijn van een van de meest indrukwekkende natuurspektakels ter wereld - de jaarlijkse migratie van wildebeesten, zebra's en gazellen. Dit is een unieke gelegenheid om enorme kuddes grazers en de roofdieren die hen volgen te zien.

 3. Predatoren: Het zuidelijke deel van de Serengeti is de thuisbasis van een overvloed aan roofdieren, waaronder leeuwen, cheeta's, luipaarden, hyena's en wilde honden. Het landschap biedt veel dekking voor deze dieren, waardoor de kans op het spotten van roofdieren hoog is.

 4. Vogels: De Serengeti herbergt ook een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder roofvogels, watervogels, en talloze andere soorten. Je kunt verschillende vogelsoorten observeren terwijl ze zich voeden, nesten bouwen en in hun natuurlijke omgeving leven.

 5. Landschappen: Het zuidelijke deel van de Serengeti heeft een gevarieerd landschap, van open vlaktes tot acacia-bossen en wetlands. Dit creëert een diverse omgeving voor zowel grazers als roofdieren.

 6. Kopjes: De Serengeti staat bekend om zijn karakteristieke granieten rotsformaties, bekend als "kopjes". Deze rotsen dienen vaak als rustplaatsen voor leeuwen en andere dieren en bieden prachtige uitzichten over het landschap.

 7. Zonsondergangen en zonsopgangen: De uitgestrekte open vlaktes van de Serengeti bieden spectaculaire zonsondergangen en zonsopgangen die een onvergetelijk uitzicht bieden over het Afrikaanse landschap.


Dag 07: Ndutu Serengeti NP (ochtend en middag safari)

Vandaag maakt u zowel ’s ochtends als ’s middags een safari. Aangezien u op privé-basis reist, kunt u tijdens de safari net zo lang genieten van uw favoriete dieren als u zelf wilt. De neushoorn is hier zeer zeldzaam en bevindt zich in een afgeschermd gebied, verder heeft u kans om alle overige leden van de Big Five te spotten. Het zal u niet verbazen dat u door de dichte concentratie van het wild vrijwel alle diersoorten tegen kunt komen die op de oost-Afrikaanse savannes leven. Het merendeel heeft een vast territorium en verblijft het hele jaar door op ongeveer dezelfde plek. Tijdens de jaarlijkse migratie trekken lange rijen gnoes voorbij die vergezeld worden door duizenden zebra’s. Een bijzondere ervaring, waar een beetje geluk voor nodig is. Ook voor vogelliefhebbers is de Serengeti een waar paradijs. Een spectaculaire safari met een luchtballon is optioneel mogelijk.


Dag 08: Ndutu Serengeti NP - Ngorongoro krater (Game drive)

Uw safari is nog niet ten einde! Als afsluiting bezoekt u tijdens deze reis één van ’s werelds bekendste natuurwonderen. U rijdt vandaag door de Ngorongoro Conservation Area, terwijl u langs de weg diverse Maasai met hun kudde tegenkomt. Onderweg brengt u zelfs een bezoek aan een Masai dorp zodat u een goede indruk hoe deze stam leeft.


De weg van Zuid Serengeti naar de Ngorongoro Hooglanden is één van de mooiste routes in Tanzania. Onderweg is er veel te ontdekken. Nieuw leven ontspruit zich alom, hier zijn enkele van de dingen die je onderweg kunt tegenkomen:

 1. Landschapsveranderingen: Terwijl je van Tarangire naar de Ngorongoro-krater reist, zul je merken dat het landschap geleidelijk verandert. Tarangire staat bekend om zijn open savannes, acacia-bossen en baobab-bomen. Naarmate je de Ngorongoro-krater nadert, zul je merken dat het landschap bergachtiger en groener wordt.

 2. Dieren in het wild: Tijdens de rit heb je kans om diverse wilde dieren te spotten, zelfs voordat je de Ngorongoro-krater bereikt. Je zou impala's, gnoes, zebra's, giraffen en ander wild kunnen zien dat zich in de uitgestrekte gebieden tussen de parken beweegt.

 3. Lake Manyara: Onderweg passeer je Lake Manyara, een ander nationaal park dat bekend staat om zijn flamingo's en andere watervogels. Als je geluk hebt, kun je watervogels en misschien zelfs enkele roofdieren langs de oevers zien.

 4. Cultural Encounters: Langs de route zou je ook de gelegenheid kunnen hebben om enkele Masai-dorpen te zien of te bezoeken. Dit biedt inzicht in de traditionele cultuur van de Masai-stam.

 5. Uitzichtpunten: Onderweg zijn er mogelijkheden om te stoppen bij uitzichtpunten waar je kunt genieten van panoramische uitzichten op het landschap en de bergen.

 6. Vegetatie: Naarmate je hoger de bergen in rijdt richting de Ngorongoro-krater, zul je merken dat de vegetatie verandert. Je zult waarschijnlijk dichtere bossen en weelderige groene gebieden tegenkomen naast de typische savannevegetatie.

 7. Andere dieren: Afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen, kun je onderweg ook dieren tegenkomen zoals buffels, olifanten, hyena's en verschillende soorten antilopen.

Zo’n 8 miljoen jaar geleden was de Ngorongoro krater een actieve vulkaan, totdat de kegel instortte. Hierdoor werd de krater gevormd, die 610 meter diep is en zo’n 20 kilometer in diameter. Als je op de bodem van de krater bent, bevind je je niet alleen in een prachtige omgeving, maar ook in het thuisgebied van een enorme hoeveelheid Afrikaanse dieren. Zo vind je hier zelfs de zwarte neushoorn. Alleen de impala en topi vind je hier niet door de concurrentie met het wildebeest. Tevens vind je hier geen giraffen omdat er voor hen geen eten op boomhoogte is. Een ander interessant verschijnsel is dat hier voornamelijk mannetjes olifanten leven.


Dag 09: Ngorongo Krater (morgend en middag game drive)
Na het ontbijt daal je af naar de krater voor een volledige dag die in het teken staat om deze fotogenieke plaats en zijn bewoners te aanschouwen. Het landschap wordt omzoomd door beboste kraterwanden en op de bodem van de krater worden graslanden afgewisseld met lage begroeiing en een aantal meertjes, waar vele vogelsoorten leven. Met een beetje geluk kun je vandaag leeuwen, buffels, gazelles, neushoorns, jakhalzen, zebra’s, cheeta’s, luipaarden en/of hyena’s spotten.

De Ngorongoro-krater is een adembenemend natuurlijk wonder en een UNESCO-werelderfgoedlocatie in Tanzania. Het is een van de meest iconische wildreservaten ter wereld en biedt een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren in het wild en landschappen. Hier zijn enkele van de opmerkelijke bezienswaardigheden die je kunt ervaren in de Ngorongoro-krater:

 1. Dieren in het Wild: De Ngorongoro-krater staat bekend om zijn hoge concentratie wilde dieren, inclusief de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn). Je hebt hier een uitstekende kans om deze iconische dieren in hun natuurlijke habitat te zien.

 2. Landschappen: De krater heeft een gevarieerd landschap, variërend van open graslanden en moerassen tot dichte bossen. Dit creëert een divers ecosysteem dat verschillende diersoorten aantrekt.

 3. Lake Magadi: Dit alkalische meer is een opvallende functie van de krater. Het is een broedplaats voor verschillende watervogels en biedt een prachtig contrast met het omliggende landschap.

 4. Lerai-bos: Dit bosgebied is een thuis voor veel dieren, waaronder olifanten en luipaarden. Het biedt een ander type habitat dan de open vlaktes en is een geweldige plek om de schaduw op te zoeken.

 5. Grote concentraties grazers: De vruchtbare bodem van de krater ondersteunt grote aantallen grazers, zoals gnoes, zebra's en gazellen. Dit trekt op zijn beurt roofdieren aan, waardoor je de dynamiek van de natuurlijke voedselketen kunt observeren.

 6. Ngoitokitok Springs: Deze bronnen zijn een cruciale waterbron voor dieren in het gebied. Het is een populaire plek om wilde dieren te observeren, vooral in drogere periodes.

 7. Uitzichtpunten: Verschillende uitzichtpunten langs de kraterwand bieden adembenemende panoramische uitzichten over de krater en het omliggende landschap.

 8. Vogelspotten: De krater herbergt een divers scala aan vogelsoorten, van roofvogels tot watervogels en zangvogels. Dit maakt het een paradijs voor vogelliefhebbers.

 9. Oudupai Gorge: Deze nabijgelegen kloof is een belangrijke archeologische en paleontologische site, ook wel bekend als de "Wiegen van de Mensheid". Het is een plek waar belangrijke fossielen en overblijfselen van vroege menselijke voorouders zijn ontdekt.

Dag 10: Ngorongo Krater - Arusha airport (190km) vlucht naar huis of verleng voor een paar dagen op Zanzibar
Na het ontbijt reis je terug naar Arusha naar de luchthaven van Kilimanjaro, waar je afscheid neemt van je gids/chauffeur. Hopelijk heeft hij ervoor gezorgd dat je van een onvergetelijke safari rondreis hebt genoten.